Kireç koagülasyon yöntemi kullanılarak elde edilen proses sularının hazırlanması sonucu ortaya çıkan atık çamurun bazı boyar maddelerin adsorpsiyonunda kullanılması
The use of water treatment sludge generated from the preparation of process water by using lime coagulation method as an adsorbent for the removal of various dyestuffs
- Tez No: 170550
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MESUT BAŞIBÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ferric sulfate sludge, Dyestuff, Adsorption, Kinetics. II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ KİREÇ KOAGÜLASYON YÖNTEMİ KULLANILARAK ELDE EDİLEN PROSES SULARININ HAZIRLANMASI SONUCU ORTAYA ÇIKAN ATIK ÇAMURUN BAZI BOYAR MADDELERİN ADSORBSİYONUNDA KULLANILMASI Yener BÜLBÜL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Yıl 2005, Sayfa: 67 Jüri :Doç. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Doç. Dr. İlyas DEHRİ Bu çalışmada meşrubat üretiminde kullanılmak üzere, kireç koagülasyon yöntemi kullanılarak su hazırlanması sırasında açığa çıkan demir sülfat çamurunun Basic Blue 41 (BB41) ve Lanaset Yellow 4GN (LY) boyar maddelerini adsorblama özelliği incelenmiştir. Başlangıç adsorbsiyon testlerinden her iki boyar maddenin de çamur tarafından adsorplandığı görülmüştür. Elde edilen veriler Langmuir ve Freundlich modellerine uygulanmış ve Basic Blue 41 boyar maddesinin hem Langmuir ve hem de Freundlich modeline uyduğu ancak Lanaset Yellow 4GN boyar maddesinin ise yalnızca Freundlich modeline uyduğu görülmüş ve her iki boyar madde içinde sabitler elde edilmiştir. Ayrıca, elde edilen veriler çeşitli kinetik modellere de uygulanmıştır. Buna göre her iki boyar madde için de adsorbsiyonun en iyi yalancı ikinci derece model tarafından temsil edildiği görülmüştür. Elde edilen verilerden Gibbs serbest enerjisi de hesaplanmış ve negatif değerler bulunmuştur. Anahtar Kelime: Demir sülfat çamuru, Boyar madde, Adsorpsiyon, Kinetik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE USE OF WATER TREATMENT SLUDGE GENERATED FROM THE PREPARATION OF PROCESS WATER BY USING LIME COAGULATION METHOD AS AN ADSORBENT FOR THE REMOVAL OF VARIOUS DYESTUFFS Yener BÜLBÜL DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof.Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Year: 2005, Pages: 67 Jury : Assoc. Prof.Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Assoc. Prof.Dr. İlyas DEHRİ In this study, adsorption properties of water treatment sludge as an adsorbent generated from lime-coagulation process, for the removal of Basic Blue 41 (BB41) and Lanaset Yellow 4GN (LY 4GN) dyestuffs by sorption has been investigated. Initial sorption tests showed that both dyes adsorbed by ferric sulfate sludge. Data from equilibrium studies were applied to bom Langmuir and Freundlich models and related constants were determined for each dye. For the dye-sludge system, Basic blue 41 fit both models while Lanaset Yellow 4GN (LY 4GN) was only described by Freundlich model. Kinetic studies were also performed for various initial dye concentrations. The kinetics of sorption has been analyzed by three kinetic models, the first order Lagergren model, the second order model and the pseudo second order model. It was found that overall process was best described by pseudo second order model rather than first order Lagergren, second order or real isotherms. Gibbs free energies for both dyes were also calculated and negative values were found.