Adana ilinde tarımsal kuruluşların tarımsal üretim maliyetleri hesaplama yöntemlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of production cost accounting methods of agricultural institutes in Adana
- Tez No: 170551
- Danışmanlar: PROF.DR. AYKUT GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Üretim maliyeti, buğday, pamuk, mısır, hesaplama yöntemi, Production cost, wheat, cotton, maize, accounting method II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA İLİNDE TARIMSAL KURULUŞLARIN TARIMSAL ÜRETİM MALİYETLERİ HESAPLAMA YÖNTEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Seda ÇAKIR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANADİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Aykut GÜL Yıl: 2005, Sayfa: 114 Jüri : Prof. Dr. Aykut GÜL Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Bu çalışmada maliyet ve tarımsal ürünlerde maliyet kavramına değinilmiş ve ürün maliyetlerinin hesaplanmasında ortaya çıkan sorunlar özetlenmiştir. Bunun yanında diğer ülkelerin ve Türkiye'nin maliyet hesaplama metotları karşılaştırılmış, tarımsal veritabanlarının durumu ve hesaplama yöntemleri incelenmiştir. Ayrıca Adana ve çevresinde tarımsal kuruluşların ürün bazında tarımsal üretim maliyetleri hesaplama yöntemleri ve teknik farklılıkları değerlendirilmiştir. Ele alınan kurumlar Adana Tarım İl Müdürlüğü, Adana Ziraat Mühendisleri Odası, Çukobirlik ve Tarsus Tarımsal Araştırma Enstitüsü' dür. Araştırmada maliyet hesaplayan kuruluşların hesaplama yöntem ve teknik farklılıkları ortaya çıkarılmıştır. Ele alınan her bir kurumun yıllar itibariyle masraf unsurlarındaki değişimler incelenmiş ve ürünlerin toplam masraf içindeki oransal paylan bulunarak her bir kurumun hesaplama değer farklılıkları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. THESIS EVALUATION OF PRODUCTION COST ACCOUNTING METHODS OF AGRICULTURAL INSTITUTES IN ADANA Seda ÇAKIR ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS Supervisor : Prof. Dr. Aykut GÜL Year :2005, Pages: 1 14 Jury : Prof. Dr. Aykut GÜL Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ. Prof. Dr. Rüştü HATİPO?LU In this study, cost and agricultural product cost concepts have been reviewed and the problems occured during the computing of production cost were summarized. Beside this, cost accounting methods of Turkey and other countries have been compared and situation of agricultural database and accounting methods were also investigated. On the other hand, accounting procedures and technical differences of agricultural institutions located in and nearby Adana were evaluated based on product. Investigated institutions are Adana Agriculture Province Directorate, Adana Agriculture Enginering Office, Çukobirlik and Tarsus Agricultural Research Institutie. Accounting procedures and technical differences of institutions in computing cost were also investigated. Changes in expenses on a yearly basis of each investigated institution and accounting value differences of each institutions were evaluated by determining the proportions of products in the total expences.