Tekrarlanan ölçümlü deneme planlarının ziraat denemelerinde uygulanışı
The application of repeated measurements designs for agricultural data
- Tez No: 170557
- Danışmanlar: PROF.DR. TAMER KAYAALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlanan Ölçümlü Denemeler, Tekrarlanan Ölçümlü Veriler, Küresellik Testi, Deneme Desenleri, Varyans Analizi, Repeated Measurements, Sphericity Test, Within Subject Design, Between Subject Design, Statistical Analysis. n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
oz DOKTORA TEZİ TEKRARLANAN ÖLÇÜMLÜ DENEMELERİN ZİRAAT DENEMELERİNDE UYGULANIŞI Hatice HIZLI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Tamer KAYAALP Yıl: 2005, Sayfa: 121 Jüri : Prof. Dr. Tamer KAYAALP Prof. Dr. Mustafa AKAR Prof. Dr. Zeynel CEBECİ Prof. Dr. Ercan EFE Yard. Doç. Dr. Suat ŞAHİNLER Tekrarlanan ölçümler, aynı deneme ünitesinden bir zaman periyodunda birden fazla gözlem elde edildiği durumda ortaya çıkmaktadır. Ziraat ile ilgili çalışmalarda bu tip verilere sıkça rastlanmasına rağmen istatistiksel analizinde bölünmüş parseller deneme modeli kullanmak yaygın bir hale gelmiştir. Bu tip verilerin analizinde sağlıklı yorumlar yapılabilmesi için tekrarlanan ölçümlü deneme modellerinin kullanılması gerekmektedir. Bu çalışmada hayvancılık ile ilgili çeşitli veri kümeleri üzerinde Tekrarlanan Ölçümlü Denemelerin üç farklı modelde kullanımı örneklenmiş ve bu modellerin diğer modellere göre etkinliği araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, Tekrarlanan Ölçümler içeren verilerin analizinde uygun Tekrarlanan Ölçümlü Deneme Planına ait modelin kullanımının daha sağlıklı sonuçlar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE APPLICATION OF REPEATED MEASUREMENTS DESIGNS FOR AGRICULTURAL DATA Hatice HIZLI DEPARTMENT OF ANIMAL SCHCNCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPUED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Tamer KAYAALP Year: 2005, Page: 121 Jury : Prof. Dr. Tamer KAYAALP Prof. Dr. Mustafa AKAR Prof. Dr. Zeynel CEBECİ Prof. Dr. Ercan EFE Assist. Prof. Dr. Suat ŞAHİNLER Repeated measurements are obtained from the experiments which at least one of the factors consists of repeated measurements on the same subjects or experimental units in over a sequence of time points. Repeated measures designs are a type of factorial experiment, with treatment and time as two factors or split block designs. They have been used commonly in agricultural research for several decades, but only in recent years have statistical and computing methodologies been available to analyze them effectively and efficiently. In this study, three models of repeated measurements design were applied for data set related to animal production and the models efficiencies were investigated. Also, in this study showed that the results of respected measurements design were more powerful results the other models.