Karataş kıyı hattı (Kuzeydoğu Akdeniz) planktonik diatomlarında (bacıllariophyceae) mevsimsel değişimler
Seasonal changes of planktonic diatoms (bacillariophyceae) at the Karataş coastal waters (Northeastern Mediterranean)
- Tez No: 170564
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVİM POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Diatom, Karataş, Kuzeydoğu Akdeniz, Besleyici Elementler, Fiziko-Kimyasal Parametreler, Diatom, Karataş, Northeastern Mediterranean, Nutrients, Physico- Chemical Parameters. II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Öz YÜKSEK LİSANS TEZİ KARATAŞ KIYI HATTI (KUZEYDOĞU AKDENİZ) PLANKTONIK DİATOMLARINDA (BACILLARIOPHYCEAE) MEVSİMSELDEĞİŞİMLERAyça AKIZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. Sevim POLAT Yıl 2005, Sayfa: 41 Jüri : Doç. Dr. Sevim POLAT Prof. Dr. Dursun AVŞAR Prof. Dr. Ferit KARGIN Bu çalışmada, Karataş kıyısal sulan planktonik diatomlarının kalitatif ve kantitatif değişimleri Temmuz 2003 ve Mayıs 2004 tarihleri arasında mevsimsel olarak çalışılmıştır. Diatom topluluklarının yanı sıra, sıcaklık, tuzluluk, seki disk derinliği, fosfat, nitrat+nitrit, silikat ve amonyum düzeyleri gibi fizikokimyasal parametreler de incelenmiştir. Çalışmada, Karataş Limanı ve Ceyhan Nehri mansabı arasından 9 örnekleme istasyonu seçilmiştir. Tüm istasyonlardan yüzey örneklemesi yapılmış, ayrıca en derin istasyonlardaki standart derinliklerden vertikal örneklemeler yapılmıştır. Çalışma sonunda Bacillariophyceae sınıfına ait toplam 77 taksa saptanmıştır. Tür çeşitliliği kış ve ilkbahar örneklemesinde yüksek bulunurken, diatom hücre yoğunlukları İlkbaharda en yüksek düzeye ulaşmıştır. En yüksek hücre yoğunluğu 84298 hüc/1 olarak ilkbaharda saptanırken; en düşük yoğunluk 138 hüc/1 olarak sonbahar örneklemesinde saptanmıştır. Besleyici elementlerin en düşük ve en yüksek değerleri; nitrat+nitrit, silikat, fosfat, amonyum için 0.19-64.47uM, 2.33-95.81uM, 0.05-1.42uM, 0.09-1.56uM olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SEASONAL CHANGES OF PLANKTONIC DIATOMS (BACILLARIOPHYCEAE) AT THE KARATAŞ COASTAL WATERS(NORTHEASTERN MEDITERRANEAN)Ayça AKIZ DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Sevim POLAT Year 2005, Page: 41 Jury : Doç. Dr. Sevim POLAT Prof. Dr. Dursun AVŞAR Prof. Dr. Ferit KARGIN The qualitative and quantitative distribution of planktonic diatoms of the Karataş coastal waters (northeastern Mediterranean) were studied seasonally between July 2003 and May 2004. Physicochemical parameters including temperature, salinity secchi disk depth, phosphate, nitrate+nitrite, silicate and ammonium as well as phytoplankton communities were studied in the area. Nine sampling stations were selected between the Karataş Harbour and Ceyhan River discharge area. Samples were collected from surface waters of all stations. Vertical samples were also collected from standart depths of the deepest stations (station 7 and station 8). At the end of the study, a total of 77 diatom taxa were determined belonging to class Bacillariophyceae. Species diversity was increased in winter and spring. The highest diatom abundance was determined in spring (May 2004) as 84298 cells/1 and the lowest abundance was found in autumn as 138 cells/1. The lowest and highest concentrations of nitrate+nitrite, phosphate, silicate and ammonium were 0.19-64.47uM, 2.33-95.81uM, 0.05-1.42uM, 0.09-1.56uM respectively.