Pınarbaşı (Kayseri) ofiyolitinin jeolojisi, petrografisi ve jeokimyası
Geology, petrography and geochemistry of the Pınarbaşı (Kayseri) ophiolite
- Tez No: 170565
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pınarbaşı ofiyoliti, Metamorfik Dilim, Dalma-batma zonu, Petrografi, Jeokimya
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Öz YÜKSEK LİSANS TEZİ PINARBAŞI (KAYSERİ ) OFIYOLITININ JEOLOJİSİ, PETROGRAFİSİ VEJEOKİMYASIÖzden VERGİLİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. Osman PARLAK Yıl: 2005, Sayfa: 107 Jüri : Doç.Dr. Osman PARLAK ProfDr.Fikret İŞLER Yrd.Doç.Dr. Alican KOP Pınarbaşı ofiyoliti, okyanusal litosferin alt bölümlerine ait kalıntılarını içermektedir. Tabanda yüksek sıcaklık metamorfikleri ve bunları tektonik dokanakla üzerleyen tektonitler yer almaktadır. Ultramafik ve mafik kümülatlar ise bu birimlerin üzerindedir. İzole diyabaz ve piroksenit dayklan değişik yapısal seviyelerde tektonitler içinde intrüzif olarak görülmektedirler. Tektonitler esas olarak harzburjitlerden oluşmakta olup içerisindeki dunitik seviyelerde kromit oluşumları gözlenmektedir. Ultramafik kümülatlar verlit ve piroksenitler ile mafik kümülatlar ise olivinli gabro, troktolit ve gabronoritler ile temsil edilir. Pınarbaşı ofiyolitinde gözlenen metamorfik kayaçlar serpantinize peridotitlerin altında ince dilimler halinde olup, kalkşist, epidot-plajiyoklas-amfibol şist, plajiyoklas-amfibol şist, amfibol şist, plajiyoklas amfibolit, amfibolit'ten oluşmaktadır. İzole diyabaz dayklan toleyitik (Nb/Y=0.03-0.07) özelliktedir. Kondrite göre normalize edilmiş Nadir Toprak Element (REE) şekilleri, okyanus ortası sırtı bazaltlarına (MORB) göre normalize edilmiş örümcek diyagramları ve duraylı iz elementlere göre yapılmış tektonik ortam ayırtlama diyagramları izole diyabaz dayklannın dalma-batma zonu ile ilişkili bir ortamda oluştuğunu işaret etmektedirler. Diğer taraftan Pınarbaşı ofiyolitinin tabanında gözlenen metamorfik kayaçlar iki farklı jeokimyasal özellik sunmaktadırlar. Birinci grup kayaçlar toleyitik (Nb/Y=0.05-0.22), ikinci grup kayaçlar ise alkalen (Nb/Y=l. 5-2.6) özelliktedirler. Kondrite göre normalize edilmiş Nadir Toprak Element (REE) şekilleri, okyanus ortası sırtı bazaltlarına (MORB) göre normalize edilmiş örümcek diyagramları ve duraylı iz elementlere göre yapılmış tektonik ortam ayırtlama diyagramları, birinci grup amfibolitik kayaçlann ada yayı toleyiti ve ikinci grup amfibolitik kayaçlann ise kıta içi alkali bazalt özelliğinde olduğunu göstermektedir. Bütün veriler Pınarbaşı ofiyolitinin, Toros platformunun kuzeyinde okyanus içi dalma-batma zonunda oluştuğunu göstermektedir. Toleyitik ada yayı bazaltları ve alkalen okyanus adası bazaltları okyanus içi bindirmeler sırasında metamorfizmaya uğramış ve Geç Kretase'de İç Toros okyanusunun kapanması esnasunda Pınarbaşı ofiyolitlerinin tabanına yerleşmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS GEOLOGY, PETROGRAPHY AND GEOCHEMISTRY OF THE PINARBAŞI (KAYSERİ) OPHIOLITEÖzden VERGİLİ DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Associate Prof.Dr. Osman PARLAK Year: 2005, Page: 107 Jury : Associate Prof.Dr. Osman PARLAK Prof.Dr. Fikret İŞLER Assistant Prof.Dr. Alican KOP The Pınarbaşı ophiolite is comprises remnants of lower part of oceanic lithosphere namely mantle tectonites tectonically underlain by high-grade metamorphic sole rocks and ultramafic to mafic cumulates. Number of isolated diabasic and pyroxenitic dikes cut the mantle tectonites at different structural levels. The mantle tectonites are dominated by harzburgite in which high amount of chromite deposits mantled by dunites. The ultramafic cumulates consist of wehrlite and pyroxenite whereas the mafic cumulates are characterized by olivine gabbro, troctolite and gabbronorite. The metamorphic sole rocks in the Pınarbaşı ophiolite crop out as thin slices beneath the sheared serpentinites. The rock units in the metamorphic sole are calc-schist, epidot-plagioclase-amphibole schist, plagioclase- amphibole schist, amphibole schist, plagioclase amphibolite, amhibolite. The isolated diabase dikes are tholeiitic in character (Nb/Y=0.03-0.07). The chondrite-normalized REE patterns, N-MORB normalized spider diagrams as well as the tectonic discrimination diagrams based on immobile trace elements suggest that the isolated dikes formed in a subduction-related environment. On the other hand, the metamorphic sole rocks beneath the Pınarbaşı ophiolite exhibit two distinct geochemical features. The first group is tholeiitic (Nb/Y=0.05-0.22), whereas the second group is alkaline (Nb/Y=l. 5-2.6) in nature. The chondrite-normalized REE patterns, N-MORB normalized spider diagrams as well as the tectonic discrimination diagrams based on immobile trace elements suggest that the protholite of the first group is island arc tholeiitic rocks, whereas the protholite of the second group is within plate alkali basalts. All the evidence suggest that the Pınarbaşı ophiolite formed in a suprasubduction zone tectonic setting to the north of Tauride platform during the Late Cretaceous. The geochemistry of metamorphic sole rocks indicate that the subduction-related tholeiitic basalts and seamount type alkaline basalts were metamorphosed at the time of intraoceanic subduction and accreted to the base of the Pınarbaşı ophiolite during the closure of the Inner Tauride ocean in Late Cretaceous. Key Words : Pınarbaşı Ophiolite, Metamorphic sole, Subduction zone, Petrography, Geochemistry II