Levantina caesareana Mousson, 1854 (Gastropoda: Pulmonata)'nın morfolojik özellikleri ve bazı organ sistemlerinin anatomi ve histolojisi
Morphologycal properties and anatomy and histology organ systems in Levantina caesareana Mousson, 1854 (Gastropoda: Pulmonata)
  1. Tez No: 170601
  2. Yazar: ZUHAL BALKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİRGÜL OTLUDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Levantina caesareana, Salyangoz, Gastropoda, Helicidae, Morfoloji, Anatomi, Histoloji, Levantina caesareana, Snail, Gastropoda, Helicidae, Morfology, Anatomy, Histology
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
11 ÖZET Bu çalışmada, Helicidae familyasına ait bir tür olan Levantina caesareana'ya. ait örnekler üzerinde çalışılmıştır. Örnekler, üreme mevsimi olan Mart-Haziran döneminde Mersin bölgesinden, doğal ortamlarından toplanmıştır. Üreme dönemine ait sıcaklık ve nisbi nem oram ortalama değerleri tespit edilmiştir. Örneklerin yaklaşık 20-25°C sıcaklıkta aktif oldukları gözlenmiştir. Türe ait 50 örneğin kavkı yüksekliği, kavkı genişliği, apertur yüksekliği, apertur genişliği ve spir bölgesi yüksekliği ölçülerek istatistiksel olarak kabuk indeksleri hesaplanmıştır. Buna göre 50 örnek üzerinde yapılan ölçümler sonucunda; ortalama kabuk yüksekliği 25.22 mm, ortalama kabuk genişliği 20.36 mm, ortalama apertur yüksekliği 10.18 mm, ortalama apertur genişliği 06.94 mm ve ortalama spir bölgesi yüksekliği 11.06 mm olarak bulunmuştur. Örneklerin çene, radula ve baza organ sistemleri dissekte edilerek fotoğrafları çekilmiş ve stereo mikroskop altında şekilleri çizilmiştir. Tür teşhisi ve tanımlanmasında oldukça önemli olan anatomik yapılar; çene, radula, sevgi bezleri, sevgi oku ve sperm-ovidukttur. Yapılan anatomik çalışmalar sonucunda; çenelerinde 5 adet karina, radulalarında bir sırada 87 adet diş, sevgi oklarında 15 adet bazal karina, sevgi bezlerinde ise 16 adet püskül bulunduğu gözlenmiştir. Radula ve organ sistemlerinin histolojik preparatları hazırlanarak fotoğrafları çekilmiştir. Histolojik preparatlarda tür teşhisinde önemli olan sperm- ovidukt kanalının birbirinden bağımsız iki kanal olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
m SUMMARY In this study, samples of Levantina caesareana that belong to Helicidae family were investigated. Samples were collected from Mersin region in natural environment during breeding season, March- June period. The mean values about humidity and heat were determined for breeding season. It was observed that samples have activity approximate at 20-25°C. The width-height of shell, width-height aperture with height of spire region of 50 samples were measured Dimensions (width-height) of shell, aperture and spire region of 50 samples were measured and their shell indexes were calculated statistically. According to result of measurements, it was defined that mean shell height 25.22 mm., mean shell width 20.36 mm., mean aperture height 10.18 mm., mean aperture width 06.94 mm. and mean sire height 1 1.06 mm. Jaw, radula and some organ systems of samples dissected, photographed and their shape were drawn under stereo microscope Jaw, radula, love glands, love dart and sperm-oviduct are fairly important anatomical components for determining and identification of species. According to results of anatomical studies, it was observed that there are 5 carina in jaw; 87 teeth on one site of radula; 15 basal carina in love dart and 16 tassel in love glands. The histological preparations of radula and organ systems were prepared and photographed. It was determined that sperm-oviduct ducts that has importance for identifying species during histological preparations, have two independent ducts.