Enzyme polymerphism, morphometric and bioacoustic studies in the water troy (rana ridibunda) complex in Turkey
Türkiye'deki su kurbağası (rana vidibunda) kompleksinde enzim polimorfizmi morfometrik ve biyoakustik çalışmalar
- Tez No: 93279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL KENCE, DOÇ. DR. C. CAN BİLGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rana ridibunda, su kurbağası, genetik varyasyon, sistematik, morfometri, nişasta-jel elektroforezi, izozimler, biyoakustik. vı, Rana ridibunda, water frog, genetic variation, systematics, morphometric, starch-gel electrophoresis, isozymes, bioacoustic. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
öz TÜRKİYE'DEKİ SU KURBAĞASI (Rana ridibunda) KOMPLEKSİNDE ENZİM POLİMORFİZMİ, MORFOMETRİK, VE BİYOAKUSTİK ÇALIŞMALAR Jdeidi, Tarek Doktora, Bioloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meral KENCE Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. C. Can Bilgin Eylül 2000, 132 sayfa Rana ridibunda kompleksine ait su kurbağalan karmaşık bir taksonomik problem arzederler. Bu çalışmada, Türkiye'deki coğrafi varyasyon çokdeğişkenli morfometrik analiz, protein elektroforezi ve çiftleşme ötüşleri analizi ile araştırılmıştır. Morfometri üzerindeki ayrışım fonksiyonu ve temel bileşenler analizler, ilki Göller Bölgesi ve çevresi kurbağalarını, ikincisi tüm diğer lokasyonlardan toplanan kurbağalan içeren iki grubun varlığım göstermiştir. En ayıncı değişkenler erkekler için tibia uzunluğu, femur uzunluğu ve ayak uzunluğu; dişiler için tibia uzunluğu, ayak uzunluğu, ventral renk, ve birinci ayak parmağı uzunluğudur. Elektroforetik araştırmalar, çalışılan on iki lokustan yedisinin monomorfik olduğunu göstermiştir. Bunlar GPI, LDH-2, MDH-1, AAT-2, ME, IDH, ve CK lokuslandır. Geri kalan beş lokus polimorfîktir: PGM, LDH-1, MDH- 2, AAT-1, ve a-GDH. Ortalama heterozigotluk değeri 0.0624 ± 0.0428 bulunmuştur. Nei'nin genetik uzaklıklarına dayalı sınıflandırma, Türkiye su kurbağalarım üç gruba ayırmıştır: Birinci grup Edirne, İğneada, ve Gökçeada (Trakya) populasyonlarmı, ikincisi Beyşehir, Ereğli, ve Çardak (Göller Bölgesi) populasyonlanm, üçüncüsü ise geri kalan populasyonlan içermiştir. Biyoakustikveriler üzerinde uygulanan temel öğeler analizi de yine üç çiftleşme ötüşü grubu oluşturmuş olup bunlardan birincisi Trakya bölgesini, ikinci grup Göller Bölgesi populasy onlarını, üçüncü grup ise diğer populasy onları kapsamaktadır. Genel olarak, morfometrik, elektroforetik, ve biyoakustik analizler Türkiye'de su kurbağalan kompleksinin birbirine eşit uzaklıkta üç taksondan oluştuğunu göstermiştir. Trakya'da dar anlamda Rana ridibunda bulunurken, Göller Bölgesi ve çevresi hariç Anadolu'nun büyük bölümünde Rana bedriagae Camerano 1882 (syn=iî. levantina Schnieder, Sinch & Nevo, 1992) yaşamaktadır. Son olarak, Güneybatı Anadolu'da, Konya ovasından Denizli'ye kadar yayılan ve Göller Bölgesi merkezli Rana caralitana Ankan, 1988 bulunmaktadır. Anlamlı farklılıklar göstermeleri ve caralitana ile bedriagae formlarının aym yerde bulunmaları nedeniyle caralitana formu tür düzeyine yükseltilmiştir. Üç ayrı tip verinin (morfometrik, elektroforetik, biyoakustik) eş zamanlı kullanımı, karmaşık taksonomik sorunların çözümünde başarılı olmuş ve tek tip veri kullanılmasına üstün bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENZYME POLYMORPHISM, MORPHOMETRY, AND BIOACOUSTIC STUDIES IN WATER FROG (Rana ridibunda) COMPLEX IN TURKEY Jdeidi, Tarek Ph. D., Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meral Kence Co- Supervisor: Assoc. Prof. Dr. C. Can Bilgin September 2000, 132 pages Water frogs of the Rana ridibunda complex present a complicated problem for the taxonomist. In this study, geographic variation in Turkey was analysed by multivariate morphometric analysis of selected characters, protein electrophoresis, and mating calls analysis. Discriminant function and principal components analyses on morphometry showed the presence of two groupings, the first including all frogs collected from the Lakes District and surrounding localities, and the second including frogs from all other localities. The most discriminating variables were tibia length, femur length, and foot length for males, and tibia length, foot length, ventral color, and first toe length for females. Electrophoretic studies showed that, seven out of the twelve loci studied were monomorphic in all populations: GPI, LDH-2, MDH-1, AAT-2, ME, IDH, and CK. The remaining five loci were polymorphic: PGM, LDH-1, MDH-2, AAT-1, and a-GDH. Average heterozygosity was found to be 0.0624 ± 0.043. A classification based on Nei's genetic distance separated Turkish water frogs into three groups, the first including Edirne, îğneada, and Gökçeada populations (Thrace), the second including Beyşehir, Ereğli, and Çardak populations (Lakes District), and the third 111including the rest of the populations. Principle component analysis, when applied on bioacoustic data, again revealed that three groups of mating calls were discernible: The first group involving Thrace populations, the second the Lakes District populations, and the third made up of the rest of the populations. In general, the results of morphometric, electrophoretic, and bioacoustic analyses revealed the presence of three equally distant taxa belonging to the water frog complex in Turkey. In Thrace (European Turkey) Rana ridibunda (s. str.) occurs, while the greater part of Anatolia (Asiatic Turkey) except for the Lakes District and surrounding parts is inhabited by Rana bedriagae Camerano, 1882 (syn=i?. levantina Schnieder, Sinch & Nevo, 1992). Finally, Rana caralitana Ankan, 1988 inhabits the southwestern part of Anatolia, ranging from the Konya Plain to Denizli and centered on the Lakes District. This form (previously a subspecies) was raised to specific status due to significant differences in all three types of data, and also due to the occurrence of caralitana and bedriagae syntopically. The parallel use of three different types of data (morphometric, electrophoretic, bioacoustic) proved valuable in resolving complex taxonomic problems and is superior to using only one type of data.