s g=c g+v a Metrikli riemannian anifoldu
Riemannian manifold with the metric s g=c g+v a
  1. Tez No: 170614
  2. Yazar: MELEK ARAS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARİF SALİMOV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Diferensiyellenebilir manifold, lift, konneksiyon, burulma tensörü, sinjektik lift
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Doktora Tezi sg=cg+va METRİKLİ RÎEMANNİAN MANİFOLDU Melek ARAŞ Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Anabilim Dalı Danışman; Prof. Dr. A. Arif SALİMOV Bu tezde, sg metriği ile birlikte Mn de X vektör alanının T(Mn) de ' X complete liftinin birim vektör olması için X in Mn de birim vektör ve a(jX'YJ = 1 gerektiği ayrıca T\Mn) de c X ve CY complete liftlerinin ortagonel olması için gerek ve yeter şartm Mn de X ve Y vektörlerinin ortagonel ve a0X'YJ = 0 olması gerektiği görüldü. Herhangi bir X e T" \{Mn) için Vxa = 0 olduğunda ( g ve ^metriklerinin Levi-Civita konneksiyonlarının aynı olduğu bulundu. T(M n ) de doğrulmuş (induced) koordinatlara göre sg metriğine bağlanan VX, (X ve HX ko vektör al anlarının bileşenleri bulundu. Ayrıca s g metriğinin Riemannian konneksiyonu ve metrik konneksiyonlan incelendi. Son olarak, V metrik konneksiyonunun R eğrilik tensörünün R^ bileşenleri hesaplandı. 2§§5, 76 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis RIEMANNIAN MANIFOLD WITH THE METRIC sg='g+va Melek ARAS Atatürk University Faculty of Arts and Sciences Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. A. Arif SALİMOV In this thesis, it has been shown that, the complete lift of a vector field X in Mn to T(Mn) with metric sg a unit ( resp. a null ) vector field X if and only if the vector field X is a unit ( resp. a null ) vector field in Mn and aIJX'YJ =1 (resp. ayX'YJ = 0 ). In addition, it was shown that, if V xa = 0, for any X