γ-Hidroksi α,β-doymamış enonların epoksidasyonu: Stereoseçicilikte elektronik etkenler
Epoxidation of γ-hydroxy α,β-unsaturated enones: Electronic effects in stereoselectivity
  1. Tez No: 170624
  2. Yazar: ENGİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAMDULLAH KILIÇ, PROF.DR. YUNUS KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diastereoselektivite, Epoksidasyon, Singlet oksijen, Endoperoksit, 4-Dion, Hidroksi enon, Alilik alkol, Diastreoselectivity, Epoxidation, Singlet oxygen, Endoperoxide, 4-Dione, Hydroxy enone, Ally lie alcohol. 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Y-HİDROKSİ a,(3-DOYMAMIŞ ENONLARIN EPOKSİDASYONU: STEREOSEÇİCİLİKTE ELEKTRONİK ETKENLER Engin ŞAHİN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Yönetici: Prof. Dr. Yunus KARA Ortak Yönetici: Doç.Dr. Hamdullah KILIÇ y-Hidroksi a-(3-doymamış enonlar, 4-Hidroksi-2-siklopentenon (5a), 4-hidroksi-2- siklohekzenon (5b), 4-hidroksi-2-sikloheptenon (5c) ve 4-hidroksi-2-siklooktenon (5e) ilgili endoperoksitlerden elde edildi. Sentezlenen bu y-hidroksi a-P Doymamış Enonlann Weitz-Scheffer epoksidasyon şartlarında oksidant olarak tert-butil hidroperoksit ve baz olarak da DBU, Piridin ve trietilamin gibi organik amin bazları kullanarak diastereoselektif epoksidasyonları incelendi. Çalışmanın ikinci kısmında ise aynı şartlar altında baz olarak KF-AL2O3 kullanılarak çeşitli çözücülerde diastereoselektivitenin nasıl değiştiği ve oksijen transferinin nasıl gerçekleştiği detaylı bir şekilde incelendi. 2005, 101 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EPOXIDATION of y-HYDROXY a,p-UNSATURATED ENONES: ELECTRONIC EFFECTS İN STEREOSELECTIVITY Engin ŞAHİN Atatürk University Graduated School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Yunus KARA Co. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hamdullah KILIÇ The present study consist of two parts. In the first part 5, 6, 7 and 8 membered rings of y-hydroxy a-P-unsaturated enones 4-Hydroxy-2-cyclopentenone (5a), 4-hydroxy-2- cyclohexenone (5b), 4-hydroxy-2-cycloheptenone (5c) ve 4-hydroxy-2-cyclooktenone (5e) were synthesized from the corresponding endoperoxides. Diastreoselective epoxidations of this enones by using fert-buthyl hyroperoxide as a oxidant and pyridine, DBU, and triethyl amine as a base were investigated under Weitz-Scheffer epoxidation conditions. In the second part KF-AI2O3 was used as a base under the same conditions and solvent effect on the diastreoselective epoxidations of y-hydroxy a-P-unsaturated enones was investigated. The oxygen transfer mechanism from tert-buthyl hydroperoxide to organic substrates and scope were discussed in detail. 2005, 101 Pages