Toprakta kirliliğe neden olan bazı ağır metallerin kanola (Brassica nopus) ve hardal (Brassica juncea) bitkileri ile uzaklaştırılması
Some heavy metal caused soil pollution taking away of with canola (Brassica nopus) indian mustard (Brassica juncea) plants
  1. Tez No: 170640
  2. Yazar: ASLIHAN ESRİNGÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şelat, Kanola, Ağır Metal, Hardal, Phytoremediation, Chelat, Canola, Heavy Metal, Indian Mustard, Phytoremediation 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi TOPRAKTA KİRLİLİĞE NEDEN OLAN BAZI AĞIR METALLERİN KANOLA ( Brassica nopus ) ve HARDAL ( Brassicajuncea ) BİTKİLERİ İLE UZAKLAŞTIRILMASI Aslıhan ESRİNGÜ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Metin TURAN Bu çalışma, toprak kirliliğine sebep olan doğal ve insan aktivitelerine bağlı olarak topraklara karışan hareket kabiliyeti sınırlı olan ağır metallerin kimyasal kleyt oluşturucu maddelerle topraktaki hareket kabiliyetlerini artırarak, kanola ve hardal bitkisi gibi hiperakümülatör bitkiler yardımıyla uzaklaştırılmasını sağlamak amacıyla yapılmıştır. Deneme kontrollü büyütme kabininde, 20 cm çapında plastik saksılara 2000 g toprak /saksı olacak şekilde yerleştirilmiş ve Tam Şansa bağlı deneme desenine göre; 2 bitki (kanola ve hardal), 4 şelat dozu (0, 3, 6, 12 mmol/kg EDTA), 3 tekerrür ve her bir tekerrür için 30 saksı olmak üzere toplam 240 saksıda yürütülmüştür. Her bir saksıya 50 mg/kg Cd (CdCl2), 50 mg/kg Zn (ZnS04), 50 mg/kg Cu (CuS04) ve 50 mg/kg Pb(N03)2 toprak kirletici ağır metaller saf suda çözündürülerek tarla kapasitesinin %100 kadar olacak şekilde her bir saksıya saf su ile uygulanmıştır. Saksılara ilave edilen ağır metallerin toprak tarafından absorbsiyonu için; gece sıcaklığı 10-12°C, gündüz sıcaklığı 25-30 °C, 12 saat aydınlatma, 12 saat karanlık periyotta ve %3Q-40 neme sahip büyütme kabininde 1 ay süreyle; inkübasyona bırakılmıştır. Toprakta bulunan ağır metallerin bitki tarafından alımını kolaylaştırmak amacıyla uygulanan EDTA kleyti 0, 3, 6, 12 mmol/kg dozlarında tohum ekiminden bir hafta önce ve 30 gün sonra olmak üzere 2 kademede saksılara uygulanmıştır. Bitkiler 96 günlük büyüme periyodu sonucunda hasat edilerek kök ve gövde aksamında kimyasal analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde bir dekarlık araziden 0-20 cm toprak derinliğindeki Zn, Cu, Pb ve Cd kirliliğini normal kültür bitkilerinin yetişebileceği toksitite sınırlan altına düşürebilmek için 6 mmol/kg EDTA ve 5000 adet bitki/da kanola veya hardal bitkilerinin yardımıyla 2-3 yıl sürenin gerekli olduğu belirlenmiştir. Ancak topraktaki toplam miktarlar dikkate alındığında ise kanola bitkisi ile Zn, Cu, Pb ve Cd uzaklaştırmak için sırasıyla yaklaşık 4, 7, 19 ve 15 yıllık bir sürenin gerektiği, hardal bitkisinde ise 6, 15, 28 ve 22 yıllık süreye ihtiyaç duyulacağı ve bu sonuçlara göre kanola bitkisi ile uzaklaştırmanın hardal bitkisine oranla çok daha etkili olabileceği ortaya konmuştur. 2005, 36 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Some Heavy Metal Caused Soil Pollution Taking Away of with Canola {Brassica nopus) and Indian Mustard {Brassica juncea) Plants Ashhan ESRİNGÜ Graduate School of Natural and Applied Sciences Advisor: Associated Prof. Dr. Metin TURAN This study was conducted to determine some heavy metal caused naturally soil pollution taking away with Canola {Brassica nopus) and Indian mustard {Brassica juncea) plants. The experiment was made in growth chamber, and plastic pots with 20 cm and 2000 g soil per pot were used. The 240 pots were justified as completely randomized block design with three replications each replication having 30 pots in the growth chamber. Two plants (canola and indian mustard) and 4 chelat doses (0, 3, 6, and 12 mmol/kg EDTA) were used as plant materials and application doses..50 mg/kg Cd (CdCl2), 50 mg/kg Zn (ZnS04), 50 mg/kg Cu (CuS04) and 50 mg/kg Pb(N03)2 heavy metals were dissoluted in pure water and applied to the pots with 100 % field capacity. For soil absorbing of heavy metal, the pots were kept 10 - 12 °C at night, 25-30 °C on day, 12 hours light and dark periods and 30-40 % humidity for incubation in the growth chamber. Doses of EDTA (0, 3, 6, and 12 mmol/kg) were applied to the plants in two steps; one week before seed planting and 30 days after seed planting in order to facilitate the plants taking heavy metal from the applications. The plants were harvested after 96 days planting and chemical analysis was made on the plant samples. To decrease Zn, Cu, Pb and Cd levels for growing cultural plants in 0 - 20 cm, 2- 3 years is necessary and 6 mmol/kg EDTA application and 5000 canola and indian mustard plants / da should be applied. However, while 4, 7, 19 and 15 years are necessary to take away of heavy metals (Zn, Cu, Pb and Cd) with canola plant 6, 15, 22 and 28 years are necessary for indian mustard plant in that point. Based on the research results, taking away of heavy metal with canola are more useful and effective than that of the indian mustard plants. 2005, 36 pages