Polivinilalkolün (PVA) toprağın şişme-büzülme parametreleri üzerine etkileri
Effect of polyvinylalcohol (PVA) on shrink-swelling parameters of soil
- Tez No: 170641
- Danışmanlar: PROF.DR. TAŞKIN ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soil physical properties, shrink- swelling, PVA application 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi POLÎVÎNÎLALKOLÜN TOPRAK ŞÎŞME - BÜZÜLME PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ özlem KIZILOĞLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Taşkın ÖZTAŞ Bu araştırmada; bir yapay organik polimer olan Polivinilalkolün (PVA), toprakların şişme büzülme parametreleri üzerine etkileri incelenmiştir. Farklı özelliklere sahip üç toprağa ağırlık esasına göre %0,1, %0,3 ve %0,5 dozlarında PVA uygulanmış ve toprakların şişme - büzülme parametreleri değerlendirilmiştir. PVA uygulamasının toprakların doğrusal uzama katsayısı, yüzde büzülme, büzülme oram, hacimsel büzülme, doğrusal büzülme ve serbest şişme indeksi parametrelerinde genellikle önemli derecede azalmaya büzülme sınırı değerinde ise artışa neden olduğu saptanmıştır. 2005, 26 sayfa Anahtar Kelimeleri Toprak fiziksel özellikleri, şişme büzülme, PVA uygulamaları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis EFFECT OF POLYVINYLALCOHOL (PVA) ON SHRINK- SWELLING PARAMETERS OF SOIL Özlem KIZILO?LU Atatürk University Faculty of Agriculture Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Taşkın ÖZTAŞ The objective of this study was to determine effects of polyvinyl alcohol as an organic polymer“PVA”on shrink - swelling parameters of soils. The PVA was applied to soils with different characteristics at three different levels; %0.1, %0.3 and %0.5 (w/w) on basis of dry soil weight. It was determined mat shrink - swelling parameters including COLE, % shrinkage, shrinkage ratio, volumetric shrinkage, linear shrinkage and free- swelling index of soils studied were decreased at an important degree, but shrinkage limit increased with PVA application doses. 2005, 26 pages