Erzurum ilinde bulunan sulama göletlerinin sularının fiziksel ve kimyasal nitelikleri ve sızma kayıpları yönünde incelenmesi
Investigating of irrigation reservoirs with respect to physical and chemical water qualities and their seepage loss in Erzurum province
- Tez No: 170645
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA OKUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama, sulama suyu niteliği, sızma, gölet, tuzluluk. u, Irrigation, irrigation water quality, seepage, reservoir, salinity. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi ERZURUM İLİNDE BULUNAN SULAMA GÖLETLERİNİN SULARININ FİZİKSEL VE KİMYASAL NİTELİKLERİ VE SIZMA KAYIPLARI YÖNÜNDEN İNCELENMESİ Talip TUNÇ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa OKUROĞLU Bu çalışma, Erzurum ilinde bulunan sulama göletlerinin sularının fiziksel ve kimyasal nitelikleri ve sızma kayıpları yönünden incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 13 göletten 2004 yılı Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında örnekler alınmış ve pH, elektriksel iletkenlik (EC), sediment, karbonat (CO3), bikarbonat (HCO3), klorür (Cl), sülfat (SO4), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), sodyum (Na), potasyum (K), sodyum adsorbsiyon oram (SAR), artık sodyum karbonat (RSC) miktarları ve suların tuzluluk sınıfları belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Cihanlı, Kapıkaya, Palandöken ve Şenkaya göletlerinin sulan her toprak ve her bitki için uygun olup, sulamada tuzluluk problemi yaratmadan kullanılabilir olduğu, Köyceğiz, Porsuk ve Ürünlü göletlerinin sulan tuza orta derecede dayanıklı olan bitkiler için kullanılabilir olduğu ve Akbulut, Eğilmez, Kızılca, Köprüköy, Turnalı ve Uzunark göletlerinin sulan ise sürekli kullanılmaları durumunda, tuzluluk problemi oluşturmaması için sulanan alanlarda düzenli yıkama ve özel toprak işleme programının uygulanması gerektiği anlaşılmaktadır. Kızılca ve Köprüköy göletleri dışında bütün göletlerin sulan sodyum zaran yönünden her toprak ve bitki için uygundur. Kızılca ve Köprüköy göletlerinin sulan ise kaba bünyeli ve permeabiliteleri yüksek olan organik topraklarda kullanılabilirler.Göletlerin gövdelerinden meydana gelen sızmaların durumunu belirlemek amacıyla, akım ağlan çizilerek hesaplanan sızma değeriyle topuk drenlerinden ölçülen sızma miktarları karşılaştırılmıştır. Göletlerin bazılarında topuk dreni bulunmazken, topuk drenine sahip göletlerin de topuk drenlerinin çalışmadığı gözlenmiştir. Kapıkaya göletinin topuk dreninden ise hesaplanan sızma değerinden daha yüksek değerde bir sızma ölçülmüştür. 2005, 52 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATING OF IRRIGATION RESERVOIRS WITH RESPECT TO PHYSICAL AND CHEMICAL WATER QUALITIES AND THEIR SEEPAGE LOSS IN ERZURUM PROVINCE Talip TUNÇ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Buildings and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. Mustafa OKURO?LU This study is conducted to investigate the chemical and physical water qualities and their seepage loss in Erzurum province. For this purpose water samples were collected from 13 reservoirs in June, July and August in 2004 and were subjected to analyses of pH, conductivity (EC), sediment, carbonate (CO“3), bicarbonate (H CO~3), chloride (CI”), sulfate (SO4"), calcium (Ca), magnesium (Mg), sodium (Na), potassium (K), sodium adsorption ratio (SAR), residual sodium carbonate (RSC) quantities and salinity categories. According to results to present study, it was determined that Cihanlı, Kapikaya, Palandöken ve Şenkaya reservoirs were suitable to irrigate for all kind of soils and plants; Köyceğiz, Porsuk ve Ürürdü reservoirs were suitable to irrigate for plant resistant to medium level salinity and Akbulut, Eğilmez, Kızılca, Köprüköy, Tumalı ve Uzunark reservoirs were suitable for irrigation but in case of continuous usages regularly drainage and special tillage programs should be used to avoid salinity problems. It was determined that all reservoirs' water respect to sodium hazard were suitable for every soils and plants except for the Kızılca ve Köprüköy reservoirs which can be used for organic soils with course structure and high permeability. 111Seepage values calculated from constructed follow nets were compared to the measured seepage amounts from toe drains of reservoirs in order to determine seepage embankment of reservoirs. It was observed that either some of the reservoirs did not have toe drains or toe drains of some reservoirs was not working. The measured value seepage value from toe drains of Kapikaya reservoirs was higher than that of calculated from follow nets. 2005, 52 Pages