Tarımsal yapılarda kullanılabilecek, öğütülmüş plastik (pet) atıkların katılması ile üretilen betonların önemli fiziksel ve mekanik özellikleri
Physical and mechanical properties of concrete producing by adding ground waste plastics (pet) can be used in agricultural structures
- Tez No: 170644
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM ÖRÜNG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Beton, plastik atık, tarımsal yapılar, Concrete, plastic waste, agricultural buildings. ii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi TARIMSAL YAPILARDA KULLANILABİLECEK, ÖĞÜTÜLMÜŞ PLASTİK(PET) ATIKLARIN KATILMASI İLE ÜRETİLEN BETONLARIN ÖNEMLİ FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ Derya AYIK TOHUMCU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. İbrahim ÖRÜNG Sanayileşmenin ve sosyal yaşam koşullarının sürekli gelişmesiyle giderek çoğalan plastikler, kimyasal yapıları itibariyle doğada çok zor bozunup, parçalanmakta ve büyük oranda çevre kirliliği oluşturmaktadır. Günümüzde birçok ülkede çevre kirliliğinin önlenmesi ve plastik atıkların değerlendirilerek ekonomiye katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu çalışmanın da temel amacı atık plastikleri değerlendirmek, plastiklerin belirli oranlarda betona karıştırılarak betonun bazı özellikleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Atık alanlardan toplanan plastik PET şişeler laboratuvarda, plastik öğütme makinasmda öğütülerek 0-1 mm ve 1-2 mm çaplarında olmak üzere 2 farklı tane sınıfına ayrılmıştır. Belirli karışım oranlarına göre, agrega ağırlığının 0, %1, %2, %4, %6, %8 oranlarında plastik ilave edilerek örnekler üretilmiştir. Hazırlanan örneklerin bazı önemli fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenerek kontrol grubu örneklerle karşılaştınlmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde; öğütülmüş atık plastik katılmasıyla betonun basınç dayanımında biraz artış görülürken, birim ağırlık ve donma-çözülme dayanıklılığında azalış, su emmede artış, ısı iletkenliğinde ise belirli bir miktarda düşüş görülmüştür. Özellikle kontrollü çevre koşullarının istendiği hayvan barınakları, depolama yapıları gibi tarımsal yapılarda ve açık hava koşullarında sürekli su etkisinde kalan su yapılarında bu özelliklerin dikkate alınarak, plastik atık katkılı beton kullanılmasının önemli yararlan olabilir. 2005, 56 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PHYSICAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF CONCRETE PRODUCING BY ADDING GROUND WASTE PLASTICS(PET) CAN BE USED IN AGRICULTURAL STRUCTURES Derya AYIK TOHUMCU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Buildings and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. İbrahim ÖRÜNG By developing the industry and life standards; increasing plastics, decomposition, fragment very hard due to their chemical structure and cause huge amount enviromental pollution. Today, in many countries; it is aimed to prevent enviromental pollution and contribute to economy by the way that using waste plastics. The purpose of this study is to investigate effects of plastics on physical and mechanical properties of concrete by mixing up to concrete at various rates. In this study; waste PET bottles collected from waste areas, ground in the plastic grinder and classificated at diameters of 0-1 mm and 1-2 mm. According to determined mix-rate; samples produced by adding plastic at the rates of 0 %, 1 %, 2 %, 4 %, 6 %, 8 % of aggregate weight. For these samples; some important physical and mechanical properties were determined and compared with the values of estimated for control group samples. The results obtained from this study shows that; by adding ground waste plastics, while occuring little increase in compressive strength and water absorbtion of concrete; on the other hand, decreases occured in unit weight, freezing-thawing durability, heat conductivity. In agricultural buildings, for which especially required to controlled enviromental conditions like animal barns, storage buildings and water buildings which continuously influenced by water under open-air conditions; by considering these properties, using concrete containing waste plastics ensure important benefits. 2004, 56 Pages