Farklı ekim şekli ve gübrelemenin yonca+kılçıksız brom karışımından ot verimine ve otun bazı özelliklerine etkileri
The effects of different seeding method and fertilization on hay yield and some characterics of alfalfa+smooth bromegrass mixture
- Tez No: 170646
- Danışmanlar: PROF.DR. YUNUS SERİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yonca, kılçıksız brom, karışım, ekim şekli, gübreleme
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Doğu Anadolu Bölgesinde hayvancılık halkın önemli geçim kaynaklarından birisidir. Baklagil + buğdaygil karışımları üstün özelliklerinden dolayı bölgede hayvan beslemede önemli bir potansiyele sahiptir. Bu araştırmada yüksek kuru ot üretimi için yem bitkisi karışımlarının ekim metotları ve gübrelenmesi üzerinde durulmuştur. Çalışma, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi 4 nolu deneme istasyonunda 2001 yılında şansa bağlı tam bloklar deneme deseninde 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Sonuçlar 2002, 2003 ve 2004 yıllarından alınmıştır. Yonca ve kılçıksız brom karışımları- farklı ekim metotları (karışık, alternatif ve çapraz sıralar) ile ekilmiş, farklı azot (0, 6 ve 12 kg N/da) ve fosfor dozları (0, 4, 8 ve 12 kg P2Os/da) ile gübrelenmiştir. Ekim metotları, azot ve fosfor dozlarının kuru ot ve ham protein verimi ile baklagil, ham protein, ham kül, P, Ca, Mg ve K oranları üzerine etkileri belirlenmiştir. Ekim metodu x azot x fosfor interaksiyonu kuru ot ve ham protein verimi üzerine önemli etki yapmıştır. Bu interaksiyona göre yüksek kuru ot ve ham protein verimleri çapraz ekimde Nı2Po (1240.9 kg ot ve 217.4 kg/da ham protein), alternatif ekimde N12P12 (1235.7 kg/da ot ve 235.0 kg/da ham protein) ve karışık ekim N12P4 (1 115.8 kg/da ot ve 21 1.1 kg/da ham protein) uygulamalarında belirlenmiştir. Üç yıllık sonuçlara göre yonca + kılçıksız brom kanşımlarınm çapraz sıralar halinde ekilmesi ve toprakta 13-14 kg P20s/da olduğu şartlarda 12 kg N/da azot dozu ile gübrelenmesi önerilebilir. Bu uygulamada baklagil oranı %43.5, kuru ot verimi 1240.9 kg/da ve ham protein verimi 217.4 kg/da olarak belirlenmiştir. 2005, sayfa 87
Özet (Çeviri)
Animal husbandry is an important sector in Eastern Anatolia. Legume + grass mixtures have big potential for livestock in the Eastern Anatolia because they have many advantages over monocultures. In this research, seeding methods and fertilizer rates of forage mixtures were investigated for high forage production. In this study, it was arrenged as a randomized complete block with four replications on Atatürk University Agronomy Experimental Farm in Erzurum, in 2001. The results were obtained from 2002, 2003 and 2004. Alfalfa and smooth bromegrass mixtures were established with different methods (mixed, alternative and cross-seeding), N rates (0, 6 and 12 kg N/da) and P rates (0, 4, 8 and 12 P20s/da). The effects of the seeding methods, nitrogen rates and phosphorus rates were determined in the hay and crude protein yields, the ratio of legume, crude protein, crude ash P,Ca,MgandK. The interaction of seeding method x nitrogen x phosphorus was important on the hay and crude protein yields. The high hay and crude protein yields were achieved with the combination treatments of cross-seeding x 12 kg N/da x 0 kg fyOs/da. (1240.9 kg/da and 217.4 kg/da), alternative seeding x 12 kg N/da x 12 P205/da (1235.7 kg/da and 235.0 kg/da) and mixed seeding x 12 kg N/da x 4 P205/da (1115.8 kg/da and 21 1. 1 kg/da). The results of three years suggest that alfalfa and smooth bromegrass mixtures should be sown with cross-seeding at nitrogen rate of 12 kg N/da under conditions of 13-14 kg PaOs/da in the soil. In this practice, the legume ratio, hay and crude protein yields were % 43.5, 1240.9 and 217.4 kg/da. Keyword: Alfalfa, Bromegrass, Mixture, Method of Seeding, Fertilization