Erzurum-Karaçoban ilçesi Duman köyünün sosyo-ekonomik yapısı
Socio-economic structure in Duman village, the district of Karaçoban, Erzurum
- Tez No: 170659
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TECER ATSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Karaçoban İlçesi, Duman Köyü, sosyal yapı, ekonomik yapı, kalkınma olanakları, The District of Karaçoban, Duman Village, social structure, economic structure, development possibilities. 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ERZURUM-KARAÇOBAN İLÇESİ DUMAN KÖYÜ'NÜN SOSYO-EKONOMİK YAPISI Abdullah KARAPINAR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Tecer ATSAN Araştırmanın amacı; Erzurum-Karaçoban İlçesi Duman Köyü'nün sosyo-ekonomik durumunu ve köyün kalkınma olanaklarım belirlemek ve kalkınmayı engelleyen sorunlar varsa bunları tespit ederek çözüm önerileri sunmaktır. Ayrıntılı amaçlar ise; köyün mevcut tarımsal yapısını tespit etmek,. tarım işletmelerinin ve köyün genel sorunlarını araştırmak ve bunlara çözüm yollan sunmaktır. Çalışmada kullanılan birincil veriler Erzurum İli Karaçoban İlçesi Duman Köyündeki 59 hanede Tam Sayım Yöntemiyle yapılan anket çalışmaları sonucunda elde edilmiştir. Çalışmanın ikincil verilerini, konu ile ilgili daha önce yapılmış çalışmalar, çeşitli istatistikler ve bilimsel yayınlar oluşturmaktadır. Köyün geçim kaynağını tarım oluşturmaktadır. Nüfusun büyük bir bölümü tarımla uğraşmaktadır. Köyde tarıma elverişli arazilerin geniş ve sulama ihtiyacım giderecek kaynaklar olmasına rağmen, verim çok düşüktür. Köylünün gelirini artırmak ve farklı işlere yönelmesini engellemek amacıyla tarım geliştirilerek birim alan ve hayvan basma verim artırılmalıdır. 2005, 61 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms Thesis SOCIO-ECONOMIC STRUCTURE IN DUMAN VILLAGE, THE DISTRICT OF KARACOBAN, ERZURUM. Abdullah KARAPINAR Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Agricultural Economics Supervisor. Asst. Prof. Dr. Tecer ATSAN The aim of this study is to determine socio-economic situation of Duman village, Karaçoban district, Erzurum, to investigate the possibilities of development of the village, and to find out any problems, if present, which prevent the development of the village, and to suggest solutions to this problems* The detailed goals of the study, was to find out the present agricultural situation in the village, investigate the general problems of the village and the agricultural enterprises, and suggest solutions of this problems. Data used in this study mainly were collected by a survey study conducted for 159 agricultural family farm in Duman village, of the» district of Karaçoban, Erzurum. In this village was applied full count method. The secondary data of the study was composed studies made on the subject, several statistics and scientific publications. The source of living in the village is agriculture. The majority of the population works in the agriculture. Although the agricultural lands are wide and was water sources for irrigatior necessitiy, production is very low. Because to prevent incline towards for different works and to increase by income of the villagers, yield per unit and per animal should be increased by improving agriculture. 2005, 61 pages