Biyoloji öğretmenleri ve uzmanların bilgisayar destekli biyoloji öğretim materyalleri konusunda görüşlerini araştıran bir durum çalışması: Yönetici moleküller ve protein sentezi konulu yazılım
A case study investgating the biology teacher and expert opinions about computer assisted biology instruction materials: A software entitled nucleic acids and protein synthesis
- Tez No: 170664
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMET HASENEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bilgisayar destekli biyoloji öğretimi, protein sentezi, DNA, kromozom yapısı, biyoloji animasyonu, BDÖ, durum çalışması, computer assissted biology instruction, protein synthesis, DNA, chromosome structure, biology animation, CAI, case study. u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİ VE UZMANLARIN BİLGİSAYAR DESTEKLİ BİYOLOJİ ÖĞRETİM MATERYALLERİ KONUSUNDA GÖRÜŞLERİNİ ARAŞTIRAN BİR DURUM ÇALIŞMASI: YÖNETİCİ MOLEKÜLLER ve PROTEİN SENTEZİ KONULU YAZILIM Melih TİMUÇİN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. İsmet HASENEKOĞLU Bu çalışmanın amacı; biyoloji öğretmenleri ve BDÖ uzmanlarının, bilgisayarda hazırlanmış modelleme ve simülasyonlan içeren Bilgisayar Destekli Biyoloji Öğretim Materyalleri konusunda görüşlerini araştırmaktır. Çalışma metodu olarak“Durum Çalışması Metodu”benimsenmiştir.“Özel Durum”olarak, seçilen“Yönetici Moleküller ve Protein Sentezi”konusunda, davramşçı yaklaşıma dayalı olarak, Macromedia Flash MX ile bir materyal geliştirilmiştir. Materyalin amacı, konudaki terim ve olayları modelleyerek, öğrencilerin yanılgılarını en aza indirmektir. Geliştirildikten sonra materyal hakkında teknik açıdan bilgisayar uzmanlarının, öğretim açısından da öğretmenlerin görüşleri alınmıştır. Materyal www.tyfl.org web adresinde 'Protein Sentezi' başlığı altoda yayımlanmıştrr. Araştırma verileri; Uzman Değerlendirme Formu, Öğretmen Değerlendirme Formu ve Öğretmen Mülakat Formları aracılığıyla toplanmıştır. Değerlendirme formları yüzde-frekanslan belirlenerek değerlendirilmiş, materyal biçim ve eğitim açısından yeterli bulunmuştur. Mülakatlarda öğretmenler materyali bilgiyi doğrudan aktarması açısından eleştirmelerine rağmen, genel olarak BDÖ ve materyal hakkındaki görüşleri olumludur. Öğretmenler materyali biyoloji derslerinde kullanmak istediklerini, bu tür materyallerin derse olan ilgiyi artıracağını ve öğretimi daha çok öğrenci merkezli yapacağını, öğretmenin yerini tutamasa da uygun konularda yardımcı materyal olarak kullamlması gerektiğini belirtmişlerdir. Sonuç olarak;“Yönetici Moleküller ve Protein Sentezi”konulu yazılım hakkında, öğretmen ve uzmanların nicel ve nitel değerlendirmeleri olumludur. Buna dayanarak, uygun konular için hazırlanmış, uygun nitelikteki Bilgisayar Destekli Öğretim Materyallerinin biyoloji derslerinde öğrenmeyi ve ilgiyi artırabileceği sonucuna varılmıştır. 2005, 121 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A CASE STUDY INVESTIGATING THE BIOLOGY TEACHER AND EXPERT OPINIONS ABOUT COMPUTER ASSISTED BIOLOGY INSTRUCTION MATERIALS: A SOFTWARE ENTITLED NUCLEIC ACIDS AND PROTEIN SYNTHESIS Melih TİMUÇİN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Secondary School Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. İsmet HASENEKO?LU The aim of this study is to collect and evaluate opinions of CAI experts and biology teachers about high school level Computer Assisted Biology Instruction Materials presenting computer-made modelling and simulations.“Case Study Method”was implemented. A material covering“Nucleic Acids and Protein Synthesis”topic was developed as the“case”, based on Behaviourist Approach, using Macromedia Flash MX. The goal of the material is to minimize the students' misconceptions by modelling relevant terms and phenomena. Having formed the material, then expert opinions were applied for technical and teacher opinions for educational assessment. Material was published on the web site www.tyfl.org under 'Protein Sentezi' heading. Research data were collected via: An Assessment Scale for Experts, An Assessment Scale for Teachers and A Teacher Interview. Data on Assessment Scales were evaluated by determining percentage-frequencies and material proved adequate both in educational and structural point of view. In the interviews; although the teachers criticised the material for exposing the content directly to students, their overall opinions about the material and CAI in general were positive. The teachers remarked that; they are in favour of using the material in their instructions, such materials boost attention in classroom setting and make instruction more student-centred, and using them as assisting materials is a must even if they can hardly replace the role of teacher completely. To sum up, both qualifying and quantifying Teacher and Expert assessments about the software on“Nucleic Acids and Protein Synthesis”were positive. Backed with this, the result of; 'Computer Assisted Instruction Materials that have convenient properties and prepared for suitable topics can enhance learning and student enthusiasm in biology instruction.' is concluded. 2005, 121 Pages