İnce daneli zeminlerin şişme basıncı ile katyon değişim kapasitesine; çimento, kireç, silis dumanı ve uçucu külün etkisinin araştırılması
Investigation of effect o cement, lime, silika fume and fly ash on swelling pressure and cation exchange capacity of fine-grained soils
  1. Tez No: 170677
  2. Yazar: SERACETTİN ARASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SUAT AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ince daneli zeminler, şişme basıncı, katyon değişim kapasitesi, çimento, kireç, silis dumanı, uçucu kül, fine-grained soils, swelling pressure, cation exchange capacity, cement, lime, silica fume, fly ash ii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İNCE DANELİ ZEMİNLERİN ŞİŞME BASINCI İLE KATYON DEĞİŞİM KAPASİTESİNE; ÇİMENTO, KİREÇ, SİLİS DUMANI VE UÇUCU KÜLÜN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Seracettin ARAŞAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü inşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Suat AKBULUT İnce daneli zeminler çok değişik amaçlar ile kullanılarak ekonomik olarak değerlendirilirler. Ancak kurak ve yan kurak iklimlere sahip bölgelerde ince daneli zeminler, su muhtevasının artmasıyla şişme olarak adlandırılan hacim değişikliklerine sebep olmakta ve ciddi problemler yaratmaktadır. Bu problemlerin giderilmesi için katkıların kullanımı son yıllarda yaygın olarak uygulanmaktadır. Bu çalışmada, Erzurum yöresine ait on üç zeminin kimyasal, mineralojik ve geoteknik özellikleri belirlenmiştir. Kimyasal ve mineralojik analiz sonuçlan, Illit ve Montmorillonitin hâkim kil mineralleri olduğunu göstermiştir ve geoteknik özelliklerine göre zeminler, kil şilte ve dolgu barajlarda kil çekirdek olarak kullanılabilirler. Şişmeden kaynaklanan sorunların giderilmesi amacıyla, üç zemin değişik katkılar kullanılarak şişme özelliği iyileştirilmeye çalışılmıştır. %2, %4 ve %6 oranlarında çimento; %2, %4, %6 ve %8 oranlarında kireç; %5, %15 ve %25 oranlarında silis dumanı ile %5, %10 ve %20 oranlarında uçucu kül, katkı olarak kullanılmıştır. Buna ek olarak, katkı maddelerinin katyon değişim kapasitesine (CEC) etkisi incelenmiştir. Sonuçta, katkı oranlarınm artmasıyla şişme basıncı düşmüştür. Kireç, silis dumanı ve uçucu kül CEC'yi azaltmıştır. Çimento ise CEC'yi artırmıştır. 2005, 94 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THE EFFECT OF CEMENT, LIME, SILICA FUME AND FLY ASH ON SWELLING PRESSURE AND CATION EXCHANGE CAPACITY OF FINE-GRAINED SOILS Seracettin ARAŞAN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Suat AKBULUT Fine-grained soils are utilized economically by used for many different purposes. But, in the dry and semidry climate regions, because of the increase of water content of Fine grained soil, significant volume varieties which is called swelling appears and causes serious problems. In recent years, using additives for solving the problems is widely applied. In this study, the chemical, mineralogical and geotechnical properties of thirteen soils present in Erzurum region were determined. The results of chemical and mineralogical analysis shown that the dominant clay minerals were İllit and Montmorillonit. Due to the geotechnical properties the clayey soils can be used as clay liners and clay pit in gravity dams. For the purpose of eliminating the problems resulted from swelling, three soils studied to improve the swelling property with different additive. 2%, 4% and 6% of ratio cement; 2%, 4%, 6% and 8% of ratio lime; 5%, 15% and 25% of ratio silica fume and 5%, 10% and 20% of ratio fly ash were used as additive. In addition, the effect of the additives to cation exchange capacity (CEC) was investigated. As a result of, swelling pressure decreased with increasing the ratio at the additives. Lime, silica fume and fly ash decreased the CEC. However, cement was increased CEC. 2005, 94 pages