Pb/p-Si/Al schottky kontakların sıcaklığa bağlı akım-voltaj ve kapasite-voltaj ölçümlerinden karakteristik parametrelerinin incelenmesi
Investigation of the characteristic parameters of Pb/p-Si/Al schottky contacts from the temperature dependent current-voltage and capacitance-voltage measurement
  1. Tez No: 170683
  2. Yazar: ENİSE ÖZERDEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇİĞDEM NUHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal/Semiconductor Contacts, Temperature, Schottky Diodes, Schottky Barrier Height, Barrier inhomogeneity. u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Pb/p-Sİ/Al SCHOTTKY KONTAKLARIN SICAKLIĞA BAĞLI AKIM- VOLTAJ VE KAPASİTE-VOLTAJ ÖLÇÜMLERİNDEN KARAKTERİSTİK PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ Enise ÖZERDEN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Çiğdem NUHOĞLU Bu çalışmada [100] doğrultusunda büyütülmüş, 300-400 um kalınlıkta ve oda sıcaklığında 2.62 Ocm özdirence, Na=5.313x 1015 cm“3 doping konsantrasyonuna sahip p-tipi Si kristali kullanıldı. p-Si'un mat yüzeyi üzerine Al metali buharlaştırılarak ve N2 atmosferinde 580°C'de 3 dakika tavlanarak omik kontak yapıldı. Schottky kontakları elde edebilmek için yarıiletkenin parlak yüzeyine 10”5 törr basınçta 1 mm çapında dairesel noktalar şeklinde Pb metali buharlaştırıldı. Böylece Pb/p-Si/Al Schottky diyotları elde edildi. Elde edilen Pb/p-Si/Al yapının sıvı azot sıcaklığından başlayarak oda sıcaklığına kadar yaklaşık olarak 20 K'lik adımlarla sıcaklığa bağlı (77-300 K) I-V ve C-V ölçümleri alındı. Sıcaklığa bağlı bu ölçümlerden elde edilen deneysel datalar yardımıyla gerekli grafikler çizildi. I-V grafiklerinden engel yükseklikleri ve idealite faktörleri bulundu. Elde edilen I-V karakteristikleri yardımıyla engel yüksekliğinin artan sıcaklıkla arttığı, idealite faktörünün ise azaldığı görüldü. Bu durum engelin yanal inhomoj enliğine atfedildi. Ayrıca I-V ölçümlerinden yararlanılarak Richardson eğrileri çizildi. Bu eğrilerden ortalama engel yüksekliği ve Richardson sabiti i = 0.829 eV ve A =25.681 A I K2 cm2 bulundu. Yine bu karakteristiklerden yararlanılarak ortalama engel yüksekliği ve standart sapma değerleri sırasıyla
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THE CHARACTERISTIC PARAMETERS OF Pb/p-Si/Al SCHOTTKY CONTACTS FROM THE TEMPERATURE DEPENDENT CURRENT- VOLTAGE AND CAPATICANCE- VOLTAGE MEASUREMENTS Enise ÖZERDEN Atatürk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Çiğdem NUHO?LU In this study, an p-Si wafer with [100] orientation, 300-400 um thickness and 2.62 Qcm resistivity, having doping concentration of Na~5.3 13 x 1015 cm“3 was used. Omic contact was made by evaporating the Al metal to the back side of te sample under N2 atmosphere and at 580°C for 3 minutes. To obtain the Schottky contacts Pb metal was evaporated to Si under 1 Q”5 torr pressure with the shape of 1 mm diameter circles. Then the Pb/p-Si/Al Schottky diodes was formed. The I-V and C-V measurements of this structure were obtained in the range of 77 K to 300 K by steps of 20 K. Using experimental data, required graphics were plotted as a function of temperature. The barrier heights and ideality factors were calculated from I-V characteristics. It was seen that, the ideality factors decreased with increasing temperature, while the barrier heights increased. This finding was attributed the lateral barrier inhomogeneity. Richardson plots were obtained by using I-V characteristics. The values of mean barrier heights, Richardson costant ve standart deviation were found to be ® & = 0.829 eV, A* =25.681 A/K2cm2, öz, = 0.831 eV and aQ =0.078 V respectively from Richardson plots. C-V measurements of the Pb/p-Si/Al Schottky diodes were obtained at all temperatures and at the frequencies of 200 kHz and 500 kHz. C-V graphics were plotted depending on temperature. The diffusion potentials, Fermi levels and barrier heights calculated from C-V characteristics. Consequently, it was seen that, the capacitance values increased with increasing temperature. 2005, 84 Pages