Bazı camsı yapıların EPR tekniği ile incelenmesi
Investigation of some glasses structures with an EPR method
- Tez No: 170684
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: EPR, Camsı Yapı, V02+ ve Cu2+ iyonları, kompleks, EPR, Glass structure, V02+ and Cu2+ ions, complex. 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, 15R2SO4-50NH4H2PO4-(25-x)ZnSO4.7H2O-10CaSO4.2H2O camsı sistemine katkılandırılmış V02+ ve Cu2+ iyonlarının elektron paramanyetik rezonans spektrumları incelenmiştir. V02+ ve Cu2+ iyonları katkılandırılmış camsı numunelerin EPR spektrumlarında sırasıyla, V02+ ve Cu2+ iyonlarının rezona Hamiltonien parametreleri tayin edilmiştir. sırasıyla, V02+ ve Cu2+ iyonlarının rezonans sinyal karakteristikleri gözlemlenmiştir ve spin V02+ iyonu için deneysel yoldan bulunmuş spin-Hamiltonien parametrelerinin (g ve A) değerleri, mevcut camsı sistemindeki V02+ iyonlarının tetragonal bir sıkışma ile oktahedral site'larda bulunduğunu göstermiştir. EPR spektrumları farklı sıcaklıklarda da çalışılarak spin- Hamiltonien parametrelerinin sıcaklıktan bağımsız olduğu bulunmuştur. Cu2+ iyonu için gözlemlenen EPR spektrumlarından hesaplanan spin-Hamiltonien parametrelerinin değerleri, camsı sistemdeki Cu2+ iyonlarının tetragonale bozulmuş oktahedral koordinasyona sahip olduğunu göstermiştir. Çalışmanın ikinci kısmında, doğal bir camsının EPR spektrumları alınmıştır. Bu spektrumlardan g ve A spin-Hamiltonien parametreleri (g ve A) hesaplanmış ve camsıdaki radikallerin tayini yapılmıştır. 2005, 81 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this work, electron paramagnetic resonance (EPR) spectra of V02+ and Cu2+ ions in I5R2SO4- 50NH4H2PO4-(25-x)ZnSO4.7H2O-10CaSO4.2H2O glass system have been studied. The EPR spectra of V02+ and Cu2+ ions doped in glass samples have been observed and the spin- Hamiltnian parameters have been evaluated. The measured values of spin-Hamiltonian parameters g and A for V02+ ions have been indicated that V02+ ions in glass system were present in octahedral sites with tetragonal compression. The EPR spectra have also been studied at different temperatures and it is found that the spin- Hamiltonian parameters of V02+ ions are independent to the temperature. For Cu2+ ions, the values of spin-Hamiltonian parameters indicate that Cu2+ ions in glass system have octahedral coordination with a tetragonal distortion. At the second section of the work, the EPR spectra of a natural glass have been measured. From the EPR spectra, the spin-Hamiltonian parameters g ve A have been calculated and the radicals in glass have been determineted. 2005, 81 Pages