Şeker hastalarının kan serumundaki elementlerin X-ışını floresans analizi
The X-ray fluorescence analysis of elements in blood serum of diabetics
- Tez No: 170687
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RIDVAN DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: WDXRF, Şeker Hastalığı, X-ışını, X-ışını Floresans Analiz, WDXRF, Diabetes Mellitus, X-ray, X-ray Fluorescence Analysis u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi ŞEKER HASTALARININ KAN SERUMUNDAKİ ELEMENTLERİN X-ISINI FLORESANS ANALİZİ Yasir GÜLEN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Ana Bilim Dalı Danışmam: Doç. Dr. Rıdvan DURAK Bu çalışmada dalga boyu ayrımlı X-ışını floresans spektrometre (WDXRFS) ile 23 sağlıklı birey (kontrol grubu) ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları kliniğinde yatmakta olan 58 tip 2 diyabetli hastanın kan serumlarının küçük (minor) ve eser (trace) element analizi yapıldı. Kontrol ve hasta gruplarında Cl, Na, S, K, Ca, P, Mg, Fe, Cr, Ni, Hg, Mn, Si, Al, Zn, Se, Cu, Cd, Mo, Pb elementlerinin konsantrasyonu bulundu. Kullanılan sistemin geometrisi, ölçüm şartlan ile elementel analiz için tüp hazırlama, kan serumlarının ayrılması ve saklanma şartlan anlatıldı. Şeker hastalığı, belirtileri ve komplikasyonlan hakkında genel bilgilere yer verildi. Aynca şeker hastalığının mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonlannın pozitif veya negatif oluşuna göre elementlerdeki yüzdelik değişim istatistik! olarak hesaplandı. Komplikasyonlu ve komlikasyonsuz gruplar kontrol grubu ile karşılaştmldı. Anlamlı derecede değişiklik gösteren elementler grafiklerle ifade edildi. 2005, 72 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE X-RAY FLUORESCENCE ANALYSIS OF ELEMENTS IN BLOOD SERUM OF DIABETICS Yasir GÜLEN Atatürk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Rıdvan DURAK In this study, the minor and trace elements have been analyzed in the blood serum of 23 healthy individuals and 58 patients with type 2 diabetes mellitus who are still being treated in Atatürk University Research Hospital. We have used X-ray fluorescence spectrometer (WDXRFS) which has wave length dispersive for this research. The concentrations of CI, Na, S, K, Ca, P, Mg, Fe, Cr, Ni, Hg, Mn, Si, Al, Zn, Se, Cu, Cd, Mo and Pb elements have been found in the control and diabetic groups. The geometry of the system, measurement conditions, preparing tubes for elemental analysis, dividing of blood seruma and preserving conditions have been explained. General information about Diabetes' signs and complications have been accommodated besides, the percentage variation of elements which depends on being positive or negative of microvascular and macrovascular complications of diabetes have been calculated by statistical analysis. The groups with complication and without complication have been matched with the control group. The elements which have expressive variations were expressed with graphics. 2005, 72 Pages