Hafif ve normal agregalı betonların fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine farklı kür koşullarının etkisi
The influence of different curing conditions on the physical and mechanical properties of lightweight and normal aggregate concrete
  1. Tez No: 170688
  2. Yazar: OSMAN GEÇTEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜSTEM GÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif agrega, hafif agregalı beton, normal agregalı beton, kür koşullan, mekanik ve fiziksel özellikler, Lightweight aggregate, lightweight aggregate concrete, normal aggregate concrete, curing conditions, mechanical and physical properties u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
ÖZET Doktora Tezi HAFİF VE NORMAL AGREGALI BETONLARIN FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE FARKLI KÜR KOŞULLARININ ETKİSİ Osman GEÇTEN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Rüstem GÜL Kür, belirli bir zaman peryodu içinde, çimentonun hidratasyonunu sürdürmek için gerekli nem ve sıcaklığın sağlanmasıdır denilebilir. Kürün amacı, belirli bir süre betonu nemli tutmaktır. Bu çalışmada, hafif agrega olarak pomzanın değişik oranlarda kullanılması ile üretilen hafif betonların Erzurum koşullarında optimum kür sürelerinin belirlenmesi, fiziksel ve mekanik özelliklerinin iyileştirilmesinde kürün etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, iki aşamadan oluşmuştur. Birinci grup deneylerde, pomza agregası ile hafif betonlar ve bu betonlarla mukayese etmek üzere, aynı karışım özelliklerinde normal agregalı betonlar üretilmiştir. Hafif agregalı ve normal agregalı betonlar dış ortamda kür edilerek, sulama sayısı ile optimum kür süresinin bulunması arzu edilmiştir. İkinci grup deneylerde ise, değişik karışım oranlarına sahip betonların, su/çimento oram, agrega oranı, silis dumanı, çimento dozajı, kür koşulları ve kür süresi gibi parametrelerin basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, ultrasonik hız, kuru birim ağırlık, su emme, kılcal geçirimlilik, rötre, ısı iletkenlik gibi mekanik ve fiziksel özellikleri üzerine etkilerinin Taguchi Yöntemi ile optimizasyonu yapılmıştır. Deney sonuçlarından, hafif agregalı betonların Erzurum koşullarında dış ortamda en az 7 gün ve günde üç defa sulamanın yeterli olacağı, normal betonlarda ise kürün mümkün olduğu kadar uzun tutulması ve günde iki veya üç defa sulanması arasında fazla fark olmadığı görülmüştür. Pomza oram arttıkça birim ağırlık ve ısı iletkenliklerde azalma, nem kürü uygulanan numunelerde, kür süresi arttıkça su emme, kılcal geçirimlilik, rötre değerlerinde iyileşme ve mekanik özelliklerde artışlar izlenmiştir. Özellikle silis dumanı (SD) ve süper akışkanlaştıncı (SAK) kullanılan betonlarda ise yüksek dayanımlara ulaşılmıştır. 2005, 201 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE INFLUENCE OF DIFFERENT CURING CONDITIONS ON THE PHYSICAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF LIGHTWEIGHT AND NORMAL AGGREGATE CONCRETE Osman GEÇTEN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüstem GÜL It can be said that curing is to achieve enough humidity and temperature for the continuity of cement hydratation in a period of sufficient time. The aim of curing is to keep the concrete humid for a certain time. In this study, determining the optimum curing period of lightweight concrete produced by using pumice at different rates as lightweight aggregate under Erzurum conditions and investigating the effects of curing on improving the physical and mechanical properties of lightweight aggregate were aimed. This study consists of two stages. In the first group tests, lightweight concretes with pumice aggregate were produced to compare with normal aggregate concretes having the same mixture properties with pumice aggregate lightweight concretes. Finding out the curing time with optimum curing and watering repetitions were desired through curing the lightweight and normal aggregate (control concretes) concretes under outdoor conditions. In the second group tests, optimization of different mixture rates was made using Taguchi Method by investigating water/cement ratio, aggregate ratio, silica fume, cement dosage, curing conditions and curing time effect on mechanical and physical properties as compressive strength, tensile splitting strength, ultrasonic pulse velocity, dry unit weight, water absorption, capillarity, shrinkage and thermal conductivity. From the test results, it has been seen that three times per day and 7 day watering is sufficient for lightweight aggregate concrete and that curing should be made rather long and there is no difference between two or three times watering for normal concretes. It was observed that, when pumice rate increased, unit weight and heat transfer decreased and for wet curing applied specimens when curing time increased water absorption, capillarity and shrinkage also improved and mechanical properties increased. A very high strength is especially achieved in concretes İn which silica fume (SF) and super plasticizer (SP) were used. 2005, 201 pages