MRI kanaklı insan boğazı simülasyonunda sprey karakteristiklerinin incelenmesi
Investigation of spray characteristics in a MRI based human throat simulations
  1. Tez No: 170694
  2. Yazar: ASLIHAN KURNUÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KENAN YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan boğazı, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD), Fluent Paket Programı, Sprey karakteristikleri, SST k-co türbülans modeli, Human throat, Computational Fluid Dynamics (CFD), Fluent CFD Software, Spray characteristics, SST k-ro turbulence model u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MRI KAYNAKLI İNSAN BOĞAZI SİMÜLASYONUNDA SPREY KARAKTERİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ Aslıhan KURNUÇ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Kenan YAKUT Hava yolu direncinin anlaşılmasında ve partikül depozitesinin belirlenmesinde üst solunum yollarındaki akış özelliklerinin bilinmesi önemli rol oynamaktadır. Bu bölgedeki akış çok karmaşık ve kişiye özel şartlara bağlı olmasına rağmen akışın ve partikül depozitesinin tahmininde basit sayısal modellerin kullanılabilmesinin yanı sıra verilen soluma şartlarında bu bölgedeki akışın incelenmesinde hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD) en uygun olanıdır. Bu çalışmada, insan boğazında önce hava sonra 70/30 helyum/oksijen (heliox) akışı ve partikül depozitesi HAD kodu kullanılarak Fluent (Fluent 6.2.16, Fluent Inc) paket programıyla, sayısal olarak incelendi. Sauter ortalama çaplan SMD=0.5 um ve SMD=20 um arasında değişen partiküller hem heliox hem de hava simülasyonlarında kullanıldı. Boğaz modeli 25 yaşındaki bayandan 3 mm aralıklarla alman MRI'lardan oluşturuldu. OSIRIS paket programı kullanılarak MRI'lardan boğazın nokta verileri elde edildi. Daha sonra 3 boyutlu boğaz modeli GAMBIT paket programı (Fluent Inc.) kullanılarak oluşturuldu. Sonuç olarak model Fluent programına aktarıldı ve sonlu hacim yöntemini kullanarak kütle, momentum ve enerji korunumu denklemleri çözdürüldü. Giriş hızı yaklaşık yetişkin sabit soluma şartı Q=18 lt/dk debi dikkate alınarak seçildi. Heliox ve hava akışları gırtlaktaki jet akıştan dolayı maksimum hız değerlerine gırtlak bölgesinde ulaştı. Gaz akış özelliklerinin hava ve Heliox için benzer olduğu gözlemlendi. Ancak Heliox akışında kinematik değerler hava akışından daha yüksek değerler aldığı belirlendi. Küçük partiküller (SMD=0.5 um ve SMD=2 um) akışa enjeksiyon edildiğinde hepsinin gırtlak bölgesinde depozite olduğu ve çıkışa ulaşamadıkları gözlemlendi. 2005, 221 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF SPRAY CHARACTERISTICS IN A MRI BASED HUMAN THROAT SIMULATIONS AslıhanKURNUÇ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Kenan YAKUT Knowledge of the flow patterns in the upper respiratory tract is a key factor to the understanding of airway resistance and predicting the deposition of particles. Flow in this region is, however, complex and can be patient dependent, defying the ability of simple numerical models to predict particle deposition. Computational fluid dynamics (CFD) can be used, and is perhaps best suited for predicting flow in this region for a given respiratory pattern. In this study, first air, then 70/30 helium/oxygen (Heliox) flow and particle deposition in the human throat were numerically analyzed with CFD software, Fluent (Fluent 6.2.16, Fluent Inc.). Particle ranging between SMD=0.5 um and SMD=20 um were used both Heliox and air simulations. The throat model was constructed from MRI of a 25 year old female taken at 3 mm slices. The vertex data of throat obtained from MRI by means of the OSIRIS software. After that, a 3D human airway model was created with GAMBIT software (Fluent Inc.). Consequently, the computational model was imported into Fluent solver and the steady state conservation equations of mass, momentum and energy were solved using the finite volume method. The chosen inlet velocity was based on an approximate adult breathing condition with a steady flow rate of 18 liters per minute. Both heliox and air flows reached maximum velocities at larynx region because of the laryngeal jet flow. It has been observed that flow patterns of the gas flow are similar both Heliox and air. However, Heliox presented values that are higher than the air system. It has also been found that when smaller particles (SMD=0.5 um and SMD=2 um) were injected into the flow, the whole particles deposited around the larynx and could not reach to the throat exit. 2005, 221 pages