Erzurum ilinde güneş destekli ve enerji depolu ısı pompası sisteminin deneysel ve teorik incelenmesi
Experimental and theoretical investigation of solar assisted and energy stored heat pump system in the province of Erzurum
- Tez No: 170695
- Danışmanlar: PROF.DR. BEDRİ YÜKSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Solar energy, energy storage, heat pump, scroll compressor, Freon 134a
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Doktora Tezi ERZURUM İLİNDE GÜNEŞ DESTEKLİ VE ENERJİ DEPOLU ISI POMPASI SİSTEMİNİN DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ Kadir BAKIRCI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Bedri YÜKSEL Erzurum ilinde güneş destekli ve enerji depolu ısı pompasının performansım incelemek amacıyla, bir deney sistemi kurulmuştur. Sistem, 12 adet düzlemsel güneş kollektörü, güneş enerjisi depolama tankı, bir su-su plakalı ısı değiştiricisi, sıvı-sıvı prensibine göre çalışan buhar sıkıştırmalı bir ısı pompası, su sirkülasyon pompalan ve diğer ölçüm elemanlardan meydana gelmiştir. Bu çalışmada, Erzurum ilinde güneş destekli ve duyulur ısı depolu ısı pompası sisteminin performansı deneysel ve teorik olarak incelenmiştir. Deneyler, 2004 yılının Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında yapılmıştır. Güneş kollektörlerinden gelen ısı taşıyıcı akışkan, ilk olarak ısısının bir kısmım enerji depolama tankındaki suya bıraktıktan sonra, bir plakalı ısı eşanjöründen geçirilerek su kaynaklı evaporatöre ısı kaynağı olarak kullanılmış ve daha sonra da bir sirkülasyon pompasıyla kollektörlere gönderilmiştir. Güneş ışınlan etkisiz hale gelince depolanan enerji ısı kaynağı olarak kullanılmıştır. Böylece, gün ve gece boyunca ısı pompasına kaynak sağlanmıştır. Deneysel olarak elde edilen sonuçlar, kollektör verimi (x\K), ısı pompası (COP) ve sistemin (COPs) performans katsayısını hesaplamak için kullanılmıştır. Isı pompası ve sistemin performans katsayısı, sırasıyla 2-4 ve 2-3 aralığında bulunmuştur. Ayrıca, güneş destekli ve enerji depolu ısı pompası sisteminin dinamik simülasyon modeli geliştirilmiş ve simülasyon sonuçlan, deneysel sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, soğuk iklime sahip Erzurum irinde güneş destekli ve enerji depolu ısı pompası sisteminin kullanılabileceği belirlenmiştir. 2004, 133 sayfa Anahtar kelimeler; Güneş enerjisi, enerji depolama, ısı pompası, scroll kompresör, Freon 134a
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis EXPERIMENTAL AND THEORETICAL INVESTIGATION OF SOLAR ASSISTED AND ENERGY STORED HEAT PUMP SYSTEM IN THE PROVINCE OF ERZURUM Kadir BAKIRCI Atatürk University Institute of Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bedri YÜKSEL In order to investigate the performance of the solar assisted and energy stored heat pump system in the province of Erzurum, an experimental set-up was constructed. The experimental apparatus consisted of twelve flat-plate solar collector, a sensible heat energy storage tank, a water-to-water plate heat exchanger, a hquid-to-liquid vapour compression heat pump, water circulating pumps and other measurement equipments. In this study, the performance of the solar assisted and sensible heat stored heat pump system was investigated experimentally and theoretically in the province of Erzurum. The experiments were carried out in January, February, March, April, May, June and July of 2004. The heat carrier fluid coming from the solar collectors first released some of its heat to the water in the energy storage tank, and then it was used as a heat source to the water sourced evaporator while being passed through a plate heat exchanger. Then, it was sent to the solar collectors by the water circulating pump. The stored energy was used as heat source when the effect of the solar radiation disappeared. Thus, the source was supplied to the heat pump during the day light and night. The experimentally obtained results were used to calculate the collector efficiency (t|k), the coefficient of the performance of the heat pump (COP) and the system (COPs). The coefficient of performance of the heat pump and system was found to be in the range of 2-4 and 2-3, respectively. A dynamic simulation model of the solar assisted and energy stored heat pump system was also developed, and the simulation results were compared with the experimental results. In conclusion, it was determined that the solar assisted and energy stored heat pump system could be used in the province of Erzurum with cold climate. 2004, 133 pages