Tek bindirmeli yapıştırma bağlantılarının eğme ve çekme yükü altında sonlu elemanlar analizi
Finite element analysis of adhesively bonded single lap joint in bending and tensile
  1. Tez No: 170693
  2. Yazar: YILMAZ AKGÜN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FERHAT KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tek bindirmeli yapıştırma bağlantısı, sonlu elemanlar metodu, gerilme analizi, Adhesively-bonded single lap joint, Finite elements method, Stress analysis n
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi TEK BÎNDİRMELİ YAPIŞTIRMA BAĞLANTILARININ EĞME VE ÇEKME YÜKÜ ALTINDA SONLU ELEMANLAR ANALÎZÎ Yılmaz AKGÜL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ferhat KADIOĞLU Bu çalışmada tek bindirmeli yapıştırma bağlantı geometrisi üzerinde üç nokta, dört nokta eğme testi ve eksenel çekme yükü altoda yapıştırıcı tabakanın lineer gerilme analizleri sonlu elemanlar metoduyla yapılmıştır. Ayrıca malzeme kalınlıklarının gerilme dağılımları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Sonlu elemanlar analizinde ANSYS 8.0 paket programı kullanılmıştır. Sonlu elemanlar analizi için gerekli olan geometrik özellikler ASTM D 1002 standartlarından alınmıştır. İncelenen malzemelerin elastik özellikleri tezin ilgili bölümünde belirtilmiştir. Sonlu elemanlar analiz sonuçlan detaylı olarak değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları daha önce yapılan deneysel çalışmalarla uyumlu ve birbirine yakın sonuçlar vermiştir. 2005, 61 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis FINITE ELEMENT ANAYSIS OF ADHESIVELY-BONDED SINGLE LAP JOINT IN BENDING AND TENSILE YilmazAKGUL Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ferhat KADIOGLU In this work, elastic stress analysis of the adhesive layer of Single Lap Joint (SLJ) configuration under Three Point Bending and Four Point Bending and Tensile tests was carried out using Finite Element Method (FEM). Effects of different adherend thickness on stress distributions were also investigated. ANSYS 8.0 package programme was utilized for Finite Element Analysis (FEA). Geometric properties required for the FEA were taken from the ASTM D 1002 standard specifications. Elastic properties of the materials investigated have been determined in the relevant chapter of the thesis. Results of the FEA have been assessed in details. The results are in a good agreement with experimental ones undertaken previously. 2005, 61 pages