Dubleks yüzey işlemi uygulanmış AISI 316L paslanmaz çeliğin mekanik ve tribolojik özelliklerinin incelenemsi
Investigation of mechanical and tribological properties of duplex-treated AISI 316L stainless steels
  1. Tez No: 170697
  2. Yazar: YAPRAK ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dubleks yüzey işlemi, plazma nitrürleme, Ti-DLC kaplama, aşınma, yorulma, Duplex surface treatment, plasma nitriding, Ti-DLC coating, wear, fatigue 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Y. LÎSANS TEZÎ DUBLEKS YÜZEY İŞLEMİ UYGULANMIŞ AISI 316L PASLANMAZ ÇELİĞİN MEKANİK VE TRİBOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Yaprak ARSLAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ayhan ÇELİK Günümüzde büyük ilerlemelerin kaydedildiği bilim dallarından biri olan“biyomalzeme biliminde”, biyolojik sistemlerle etkileştiğinde uyum sağlayabilecek yeni malzemelerin geliştirilmesi için yoğun çaba harcanmaktadır. Bu malzemeler, kullanıldıkları yerler ve vücut akışkanlarıyla sürekli veya belli aralıklarla temas etmeleri sonucu korozyona, aşınmaya ve yorulmaya maruz kalırlar. Paslanmaz çelikler biyomalzeme olarak geniş ölçüde kullanım alam bulmaktadır ve bu sektörde en yaygın kullanılan paslanmaz çelik 316L'dir. Dubleks yüzey işlemleri, imalatta yaygın olarak kullanılan düşük alaşımlı çeliklere ince film kaplamak için geliştirilmiştir. Bu işlemin amacı, taban malzemenin yük taşıma kapasitesini artırarak malzemenin aşınma, yorulma ve korozyon özelliklerini geliştirmektir. Bu çalışmada, dubleks yüzey işlemi (nitrürleme+Ti-DLC kaplama) uygulanmış AISI 316L paslanmaz çeliğinin mekanik ve tribolojik özellikleri araştırılmıştır. İlk aşamada, plazma ile nitrürasyon işlemi parametreleri; işlem sıcaklığı (400, 450, 500°C), işlem süresi (1, 4, 8h) ve gaz karışım oranı (%20 N2-%80 H2) olarak belirlenmiştir. İkinci aşamada ise, belirlenen hedeflere göre plazma ile nitrürasyon sonucunda verilere göre 500°C, 4h şartlarında nitrürlenen numune üzerine Ti-DLC ince filmi CFUBMS tekniği ile kaplanmıştır. Dubleks işlem görmüş 316L numunelerin mekanik, yapısal ve tribolojik özellikleri, yorulma, mikrosertlik, XRD, SEM, ışık mikroskobu ve aşınma test cihazlarıyla araştırılmıştır. İşlem görmemiş, nitrürülenmiş, Ti-DLC kaplanmış ve dubleks işlem uygulanmış numuneler karşılaştırılmıştır ve en iyi aşınma ve yorulma özelikleri dubleks işlem uygulanması sonrası elde edilmiştir. 2005, 68 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF MECHANICAL AND TRIBOLOGICAL PROPERTIES OF DUPLEX-TREATED AISI 316L STAINLESS STEELS Yaprak ARSLAN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan ÇELÎK Intensive efforts are expended to improve new materials to exhibit biocompatibility when interacted with biological systems within“biomaterial science”is one of the science branches on which was recorded important developments today. They subject to the fatigue, wear and corrosion both under working conditions and in the result of contact with body liquids continouslly or at certain intervals. Stainless steels are commanly used as biomaterial and the most comman used of them is 3 1 6L. Duplex surface treatments have been developed to deposit thin film on low-alloy steels used prevalently during machining. The object of this treatment is to improve wear, fatigue and corrosion properties of material by increasing the load bearing capacity of substrate. In this study, the mechanical and tribological properties of duplex-treated (nitriding+Ti- DLC coating) 316L steel were investigated. At first stage, plasma-nitriding parameters were determined as process temperature (400, 450, 500°C ), process time (1, 4, 8h) and gas mixture ratio (%20 N2-%80 H2). At second stage, Ti-DLC thin film was deposited by CFUMBS technique on the nitreded sample under 500°C and 4h process conditions in the direction of goals determined. The mechanical, structural and tribological properties of duplex- treated 316L steel samples were investigated by fatigue, microhardness, XRD, SEM; optical microscopy and wear test equipments. Untreated, nitrided, Ti-DLC deposited and duplex- treated samples were compared, and the best wear and fatigue properties were obtained from duplex-treated samples. 2005, 68 pages