Temporal and spatial changes of ostracoda (Crustacea) in lake Aladağ (Bolu, Turkey)
Aladağ gölünde (Bolu, Türkiye) ostrakod (Crustacea) türlerinin mevsimsel ve yerel değişimleri
- Tez No: 170698
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. OKAN KÜLKÖYLÜOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Ostrakoda {Crustacea), Aladağ Gölü, Taksonomi, Ekoloji, Tür zenginliği, Mevsimsel ve yerel değişimler. vı, Ostracoda {Crustacea), Lake Aladağ, Taxonomy, Ecology, Distribution, Spatio-temporal changes, Species richness, Statistical analysis. IV
 - Yıl: 2005
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET ALADAĞ GÖLÜNDE (BOLU, TÜRKİYE) OSTRAKOD (CRUSTACEA) TÜRLERİNİN MEVSİMSEL VE YEREL DEĞİŞİMLERİ YILMAZ, Faruk Master, Biyoloji Bölümü Danışman: Doç. Dr. Okan KÜLKÖYLÜOĞLU Ocak 2005, 77 sayfa Tatlı su ostrakodlarının en azından birkaç türü bulundukları ortamın değişmesinden etkilendiklerinden dolayı bulundukları ortamlara göre çeşitlilik gösterirler. Bundan dolayı, Ostraeoda {Crustacea) sınıfına ait birçok tür, mevsimlerin değişmesi süresince oluşan çevresel değişiklilere duyarlıdırlar. Eğer bu türlerin şuanki ekolojik gereksinimleri bilinirse, belirleyici (bio-indikatör) tür olarak kullanılabilir. Aladağ gölü insanlar tarafından farklı amaçlar için kullanıldığından dolayı, çevresel ve mevsimsel değişimlerin doğal göllerden çok daha fazla gözlendiği bir rezervuar gölüdür. Bu gibi yapay göllerde biyotik ve abiyotik faktörler tür oluşumunu etkilemektedir. Bu anlamda, bu türlerin bio-indikatör tür olarak kullanılmaları ve mevsimselliklerinin incelenmesi, sadece gölün ekolojisinin ve türlerin dağılımı için değil, bu gibi etkenlerin türlerin oluşumu üzerindeki etkisini anlamak için de çok önemlidir. Şimdiki çalışma süresince, yedisi gölden, üçü ise göl çevresindeki kaynak sularından olmak üzere toplam 10 istasyondan aylık olarak toplanan materyaller Nisan 2003 ve Haziran 2004 aylan arasında değerlendirildi.Sonuç olarak, toplam 13 tür bulunmuştur. Bunlardan, Physocypria kraepelini hemen her zaman gölde bulunmasına karşın, Psychrodromus olivaceus, Candona neglecta ve Potamocypris villosa sadece kaynak sularında tespit edilmiştir. Fakat, Ilyocypris inermis sadece 10. istasyondan (Kaynak) bulunmuştur. 13 türden ikisi (Cypridopsis vidua ve Candona Candida) ise hem kaynak hem de gölden tespit edilmiştir. P. olivaceus türüne ait olan oldukça nadir erkek bireyler bulunmuş ve yumuşak vücut parçaları gösterilmiştir. Hem bulunan türlerin özellikleri hem de istatistiksel analizlerin sonuçlan bize bütün türlerin değişik optimum değerlerinin olmasına karşın, yüksek tolerans değerlerine sahip olduklarını göstermektedir. Bu da bize, göl ve göl çevresindeki kaynak sularının, insan aktivitelerinden, çevresel değişimlerden veya her ikisinden kaynaklanan kararsız ekolojik şartlara sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEMPORAL AND SPATIAL CHANGES OF OSTRACODA (CRUSTACEA) IN LAKE ALADA? (BOLU, TURKEY) YILMAZ, Faruk M. Sc, Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Okan KÜLKÖYLÜO?LU January 2005, 77 pages Species at least some of the freshwater ostracods vary in their occurrence in difference aquatic conditions where changes will affect the phenology of ostracods. This is because many species of the class, Ostracoda (Crustacea) are sensitive to the changes in environmental variables along with seasonal differences. If ecological requirement of a species is known at the present, the species can be used as indicator species of that aquatic environment. Lake Aladağ (Bolu) is a reservoir lake that is subjected to more environmental and seasonal changes than the natural lakes due to its different usage by humans. However, it is known that effects of both biotic and abiotic factors can alter the species composition in such artificial habitats. In that case, the usage of ostracoda as a bioindicator species, and observation of the seasonality of them is very important to understand, not only the lake ecology and ostracod distribution, but also the effect of environmental changes on species composition. During the present study, materials collected monthly from ten stations, including seven in the littoral zone of the lake and three from the springs around the lake, were evaluated between April 2003 and June 2004. At the result of the investigation, mtotally thirteen species were recognized. Among these species, although Physocypria kraepelini was almost always found in the lake, Psychrodromus olivaceus, Candona neglecta, and Potamocypris villosa were found in abundance at the ninth and tenth stations. However, Hyocypris inermis was only recorded from station eighth. On the other hand, other species were occurred less frequently in particular months. Two of them (Cypridopsis vidua, and Candona Candida) was determined from both lake and spring. Relatively rare forms of the males of Psychrodromus olivaceus were recognized and soft body parts were illustrated. Both species assemblages and statistical analysis interprets that all of the species have high tolerance range although they have different optimum values. This may indicate that Lake Aladağ and the springs around it have unstable ecological conditions which may be caused by either human activities or changes in environmental conditions or both.