Katlama metotları ve orijinin yabani kiraz (Prunus avium L.) tohumunun çimlenmesine etkileri
Effects of stratification and seed source on the germination of wild cherry (Prunus avium L.) seed
- Tez No: 170701
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DERYA EŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yabani kiraz, Prunus avium, tohum, orijin, katlama, çimlenme yüzdesi, çimlenme hızı ve çimlenme değeri VI, wild cherry, Prunus avium, seed, seed source, stratification, germination percentage, speed and value. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET KATLAMA METOTLARI VE ORİJİNİN YABANİ KİRAZ (Primus avium h.) TOHUMUNUN ÇİMLENMESİNE ETKİLERİ Çiğdem KUTSAL Yüksek Lisans : Orman Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Yrd.Doç. Dr. Derya EŞEN Ocak 2005, 42 sayfa Orman kaynaklarımız nicelik ve nitelik olarak hızla tükenmektedir. Giderek açılan odun talebi ve arzı arasındaki açığın kapatılmasında hızlı gelişen doğal yapraklı türlerimizle kurulacak ağaçlandırmalar büyük bir rol oynayacaktır. Yabani kiraz, odunu oldukça kıymetli, ülkemizde ve Avrupa'da nesli azalmakta olan, hızlı gelişen doğal bir ağaç türüdür. Ayrıca bu tür ormanların biyoçeşitliliği bakımından da büyük bir değer taşımaktadır. Bir ağaç türünün tohum ve çimlenme özelliklerinin iyi bilinmesi bu türün ağaçlandırmalarının başarılı bir şekilde kurulması için gereklidir. Ancak ülkemizde yabani kirazın tohum teknolojisi ve çimlenmesi ile ilgili yeterli düzeyde araştırma ve bilgi bulunmamaktadır. Bu araştırma için, doğal ortamlarından toplanan farklı orijinlere (Cumaova ve Günbaşı, Düzce; Ereğli, Zonguldak ve Pınarbaşı. Kastamonu) ait tohumların çeşitli fiziksel özellikleri (boyut, bin tane ağırlığı) belirlenmiştir. Ayrıca çimlenme engelleri olan yabani kiraz tohumları sonrasında kum ortamında kontrollü iklim koşullarında çimlendirme dolabında çimlenmeye alınmışlardır. Bu uygulamalar sonucunda tohumların çimlenme yüzdeleri, değerleri ve hızlan tespit edilmiştir. VKiraz tohumlarında genelde düşük bir çimlenme oranı gözlenmiştir. Yabani kiraz orijin tohumlarının fiziksel özellikler bakımından farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Orijin ve katlama metotları tohumların çimlenme yüzdesine önemli etkiler yapmıştır. Ayrıca katlama metotlarının tohumların çimlenme yüzdeleri üzerindeki etkileri orijinlere göre değişmiştir (orijin x katlama metodu etkileşimi). Genel olarak. Ereğli orijini en yüksek çimlenme oranı sergilemiştir. Sıcak ve soğuk işlemlerin birlikte kullanıldığı suni katlama ve ikinci derecede doğal katlama (sonbahar ekimi) ile en başarılı çimlenme randımanı elde edilmiştir. Uygulamalar için, farklı yabani kiraz orijinlerinin tohum özellikleri ve çimlenme başarısı bakımından tek tip bir sınıfa sokulmaması önerilir. Başarılı bir çimlenme için tohumların yazın sonlarında toplanması ve akabinde erken sonbaharda yastıklara doğal olarak ekilmesi, suni olarak katlama yapılacaksa soğuk katlama zamanı 1 20 günden az olmamak üzere sıcak ve soğuk katlama işlemlerinin birlikte kullanıldığı katlama metotlarının kullanılması önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF STRATIFICATION AND SEED SOURCE ON THE GERMINATION OF WILD CHERRY (Primus avium L.) SEED Çiğdem KUTSAL M.Sc: Department of Forest Engineering Supervisor: Assistant Professor Dr. Derya EŞEN January 2005, 42 pages Turkish forest resources are rapidly decreasing, both quantitatively and qualitatively. Growing fast-growing native hardwood tree species in intensive plantations may substantially close the gap between the national demand for and supply of wood. Wild cherry is a native, fast-growing hardwood tree species that is becoming rare throughout European and Turkish forests. This tree species is also greatly valued for its significant contribution to regional forest diversity. Despite its high value of the wild cherry, no extensive search has been done in this tree species in our country. Establishing a sound knowledge base on seed and germination characteristics is an important perquisite for the successful plantation of a tree species. To date, however, the seed technology and germination characteristics of this important hardwood species have not been well-studied in Turkey. For the present study, the physical properties (dimension and weight of a tousand seed)of four different wild cherry seed sources (Cumaova and Günbaşı. Düzce; Ereğli, Zonguldak and Pınarbaşı, Kastamonu) collected from various locations in the Black See Region of Turkey were investigated. These seeds were treated with various natural and artificial stratification treatments with hot and/or cold periods in a growth chamber and cold storage. After stratification, seeds were IIIsown in a sand medium in the growth chamber. At the end'of the experiment, percent of germination and the germination speed and value of the seeds were determined. Physical properties of seeds varied by seed sources. Generally, low germination performance was observed for wild cherry seeds. Different seed sources and stratification treatmens made a substantial effect on seed germination, with a significant seed-source x stratification-treatment interaction effect: Effect of stratification treatments on seed germination varied significantly across different seed sources. The Ereğli, Zonguldak seed source exhibited the best germination performance among all seed sources. Consecutive hot and cold stratification and then natural stratification yielded the best germination performance. In practice, different seed sources of wild cherry are advised not to be treated as the same in terms of physical seed and germination characteristics. Seed should be collected during the late summer and rapidly sown in beds in nurseries in the beginning of autumn for successful germination for the coming spring. If artificial stratificiation is to be used, consecutive hot and cold stratification periods should be used with cold period being no less than 120 days.