Gördes zeolitlerinin iyon değişim özelliklerinin incelenmesi
Investigation of ion exchange properties from Gördes zeolites
- Tez No: 170724
- Danışmanlar: PROF. ÖNDER ORHUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İyon Değişimi, Katyon Değişim Kapasitesi, İyon Değişim İzotermleri, İyon Seçiciliği, Klinoptilolit, Zeolit, Ion Exchange, Effective and Total Cation Exchange Capacites, ion Exchange Isotherm, Ion Selectivity, ClinoptiloIite, Zeolite
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÖRDES ZEOLİTLERİNİN İYON DEĞİŞİM ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ j UfukBAYAR I Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Önder ORHUN 2005, 74 sayfa Bu çalışmada, Gördes yöresinden alınan doğal klinoptilolitin iyon değişim özellikleri incelenmiştir. İyon değişim izotermlerinin çizilerek, iyon seçicilik sıralamasının belirlenmesi, yanında modifiye ( K*, Ca+2 ve Li+ ) formlarının etkin (E.K.D.K) ve toplam katyon değişim kapasitesi (T.K.D.K) hesaplanmıştır. Gördes yöresinden alınan klinoptilolit parçacıkları XRD, DTA ve TGA yöntemleri ile karakterize edilmiştir. Na- formundaki klinoptilolit parçacıkları ısıtmalı yığın yöntemi ile 0,lN'Iik CaCl2, KG ve LiCİ tuz çözeltileri ile iyon değişimine tabi tutulmuştur. Bu işlem sonrasında elde edilen veriler ile As (Çözeltiye geçen iyonun eşdeğer kesri) değerleri belirlenmiştir. 0,lN'lik (K*, Ca+2 ve Lf1“) modifiye formlarındaki klinoptilolit parçacıkları ısıtmalı yığın yöntemi ile 0,lN'lik HCI asit çözeltisi ile iyon değişim işlemine tabii tutulmuştur. Bu işlem sonrasında elde edilen veriler ile Az(Zeolitdeki iyonun eşdeğer kesri) değerleri belirlenmiştir. Daha sonra, iyon değişim izotermleri çizilerek, Na-klinoptilolitin iyon seçiciliği belirlenmiştir. Na-klinoptilolitin iyon seçicilik sıralaması K1”> Ca+2 >Li+ olarak bulunmuştur. Gördes yöresine ait klinoptilolitin modifiye formlarının etkin ve toplam katyon değişim kapasitesini incelemek için; lN'lik KC1, CaCI2, ve LiCİ çözeltileri hazırlanarak, kolon yöntemi ile iyon değişimi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler ile çeşitli formlarının E.K.D.K ve T.K.D.K belirlenmiştir. iCformunun E.K.D.K. 0,753 meq/g, T.K.D.K. 1,339 meq/g, Ca2+ formunun E.K.D.K. 0,702 meq/g, T.K.D.K. 1,123 meq/g, Li+formunun E.K.D.K. 0,659 meq/g, T.K.D.K. 1,116 meq/g olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACK Master of Science Thesis INVESTIGATION OF ION EXCHANGE PROPERTIES OF SOME NATUREL ZEOLITES UFUK BAY AR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Science Physics Program Supervisor: Prof. Dr. Önder ORHUN 2005, 75 peges In this study, ion exchange properties of natural zaolites obtained from Gördes region were investigated. Sketching ion exchange isotherms and determining the selectivity order of ions, effective (ECEC)and total cation exchange capacities(TCEC) of modified forms (K+, Ca+2 and Li+) were calculated. Clinoptilolite obtained from Gördes were characterized by use of XRD, DTA and TGA methods. The particles of clinoptilolite in Na from were made ion exchange process in 0,01N solutions of CaCl2.2H20, KCI and LiCl via heated batch method. After this step, the As values (equivalent fraction of ions in solution) were determined. The particles of clinoptilolite in Ca+Z, K* and Li+ froms were made ion exchange process in 0,01N solution of HC1 via heated batch metod. After this step, the Az values (equivalent fraction of ions in zeolite) were determined. After these processes, sketching ion exchange isotherms, selectivity order of ions of Na-clinoptilolite were determined asTo determine ECEC and TCEC of modified forms of clinoptilolite obtained from Gördes region, preparing solutions of KCI, CaCl2.2H20, and LiCl ion Exchange reactions were realized via column metod. Using these data, ECEC and TCEC of modified froms of clinoptilolite were calculated. ECEC and TCEC values of if- clinoptilolite were obtained as 0,753 meq/g and 1,339 meq/g, ECEC and TCEC values of Ca+2- clinoptilolite were obtained as 0,702 meq/g and 1,123 meq/g ECEC and TCEC values of Li+- clinoptilolite were obtained as 0,659 meq/g and 1,116 meq/g.