Sınırsız petri ağları için tersine dönüşebilirliği garanti eden sınır vektörlerinin bulunması
Determination of bound vectors to guarantee reversibility for unbounded petri nets
- Tez No: 170730
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYDIN AYBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Petri ağları, Sınır vektörü, Tersine dönüşebilirlik Kapsayabilirlik ağacı, T-değişmezi, Petri nets, Bound vector, Reversibility, T-invariant, Incidence matrix. ii
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SINIRSIZ PETRİ AĞLARI İÇİN TERSİNE DÖNÜŞEBİLİRLİĞİ GARANTİ EDEN SINIR VEKTÖRLERİNİN BULUNMASI HANİFE APAYDIN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Aydın Aybar 2004, 94 sayfa Bu tezde sınırsız Petri ağlarında, tersine dönüşebilirlik özelliğini garanti eden bir sınır vektörünün bulunması için iki yöntem geliştirilmiştir. Yöntem 1, Petri ağının ulaşılabilirlik kümesinin ter sine dönüşebilir bir alt kümesindeki tüm işaretleme vektörlerini kap sayan bir sınır vektörü; Yöntem 2, Petri ağının başlangıç durumuna dönen yollar (geçişler ve işaretleme vektörlerinden oluşan diziler) elde ederek, bu yollardaki işaretleme vektörlerini, dolayısıyla ağın ulaşılabilirlik kümesinin tersine dönüşebilir bir alt kümesindeki tüm işaretleme vektörlerini kapsayan bir sınır vektörü önermektedir. Bu yöntemlerden herhangi biriyle elde edilen bir sınır vektöründen yararlanarak tasarlanan bir kontrolör yardımıyla sınırsız bir Petri ağının tersine dönüşebilirliği garanti edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF BOUND VECTORS TO GUARANTEE REVERSIBILITY FOR UNBOUNDED PETRI NETS HANİFE APAYDIN Anadolu University Graduate School of Sciences Electrical and Electronics Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Aydın Aybar 2004, 94 pages In this thesis, two methods yielding bound vectors which guarantee reversibility of an unbounded Petri net are developed. Method 1 proposes a bound vector that covers all of the marking vectors in a reversible subset of the reachability set of the Petri net. Method 2 finds loops including initial marking of the Petri net and proposes a bound vector that covers all of the vectors in these loops, consequently it covers all of the marking vectors in a reversible subset of the reachability set of the Petri Net. Reversibility of an unbounded Petri net is guaranteed by a controller designed by using a bound vector which is determined by one of these methods.