Defne ağacı (Laurus nobilis L.) meyvelerinin antioksidan aktivitesinin belirlenmesi
Investigation of antioxidant activity of laurel berries (Laurus nobilis L.)
- Tez No: 170729
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BERRİN BOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Defne, Laurus nobilis, doğal antioksidanlar, antioksidan aktivite, lipid peroksidasyonu, polifenol, YBSK, Laurel berry, Laurus nobilis, natural antioxidants, antioxidant activity, lipid peroxidation, polyphenols, HPLC
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DEFNE AĞACI {Laurus nobilis L.) MEYVELERİNİN ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİ UFUK YILMAZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yard. Doç. Dr. Berrin BOZAN 2005, 77 sayfa Bu çalışmada defne meyvelerinin kabuk ve meyve içi kısımlarından su, etilasetat, etanol/su ve aseton/su gibi çeşitli çözücü/çözücü karışımları ile antioksidan maddelerce zengin ekstreler ekstre edilmiş ve antioksidan kapasiteleri Ransimat, beta-karoten-linoleik asit model sistemi ve DPPH radikali ile serbest radikal süpürücü aktivite testleri ile belirlenmiştir. Aktif ekstrelerin toplam fenolik madde miktarları Folin-Ciocaltaeu uv-vis spektrofotometrik metot ile tayin edilmiş, fenolik asit ve Flavonoit grupları ise YBSK-DAD analizleri ile belirlenmiştir. Kullanılan antioksidan aktivite test yöntemlerine göre tüm ekstreler antioksidan aktivite göstermiş olmalarına rağmen, Sinnamik asit türevlerince zengin meyve içi ekstrelerinin lipid peroksidasyonunu inhibe ' edici etkilerinin, sentetik antioksidan olarak test edilen BHT ile kıyaslanabilir derecede olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF ANTIOXIDANT ACTIVITY OF LAUREL BERRIES (Laurus nobilis L.) UFUK YILMAZ Anadolu University Graduate School of Sciences Chemical Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Berrin BOZAN 2005, 77 pages Antioxidant rich fractions were extracted from laurel berry (Laurus nobilis L.) pericarps and seeds using various solvent and solvent mixtures such as, water, ethyl acetate, ethanokwater and acetone:water. The antioxidant activity of extracts was evaluated using Rancimat, beta-caroten- linoleate model system and free radical scavenging method on DPPH free radical. Total phenolic compounds of extracts were determined by Folin- Ciocaltaeu method. Phenolic component groups such as phenolic acids and flavonoids in the extracts possessed high antioxidant activity were identified by HPLC-DAD. Although the extracts obtained from both pericarp and seeds of berries showed activity on tested antioxidant methods, seed extracts rich in cinnamic acid derivatives were found to be significantly active on the inhibition of lipid peroxidation.