Askeri nöbet çizelgelerinin genetik algoritma kullanılarak eniyilenmesi
Optimization of military rosters using genetic algorithm
- Tez No: 170731
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Genetik Algoritma, Personel Çizelgeleme, Otomatik Nöbet Yazma, Zaman Çizelgeleme, Eniyileme 111, Genetic Algorithms, Crew Scheduling, Automatic Rostering, Timetabling, Optimization IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ASKERİ NÖBET çizelgelerinin GENETİK ALGORİTMA KULLANILARAK ENİYİLENMESİ HAKAN TUNCEL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ali GÜNEŞ 2005, 87 sayfa Askeri nöbet çizelgeleri; Türk Silahlı Kuvvetleri' nde nöbet hizmetlerinin düzenlenmesi amacı ile kullanılmaktadır. Askeri nöbet çizelgeleri; her nöbet yeri için; belirlenen nöbet grubunun en kıdemli personeli tarafından kanun ve yönergelere uygun şekilde hazırlanırlar. Bu tez çalışmasında; Genetik Algoritma kullanılarak geliştirilmiş bir yazılım ile çok zaman alan askeri nöbet çizelgesi hazırlama işlemlerinin; harcanan süre ve sağlanan doğruluk (ilgili kanun ve yönergelere uygunluk açısından) yönü ile eniyilenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis OPTIMIZATION OF MILITARY ROSTERS USING GENETIC ALGORITHM HAKAN TUNCEL Anadolu University Graduate School of Sciences Computer Engineering Program Supervisor: Prof. Dr. Ali GÜNEŞ 2005, 87 pages Military rosters are used to regulate guard duty services performed within Turkish Armed Forces. Military rosters are prepared according to regarding laws and directives by the person who is the most superior of the personnel dedicated for every guard duty points. In this thesis, it is aimed to optimize the process of roster preparation in time and accuracy perspective by the software developed using Genetic Algorithms.