TCP'deki güvenilir veri iletim protokolünün dosya transferi için hızlandırılması
Improving TCP's reliable data transfer protocol for file transfers
- Tez No: 170733
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CÜNEYT AKINLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: TCP, Newreno, Reno, Akış Kontrolü, Tıkanıklık Kontrolü, TCP, Reno, Newreno, Flow Control, Congestion Control
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TCP'deki GÜVENİLİR VERİ İLETİM PROTOKOLÜNÜN DOSYA TRANSFERİ İÇİN HIZLANDIRILMASI İHSAN GÜNEŞ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Cüneyt AKINLAR 2005, 61 sayfa Güvenilir, sıralı paket iletim hizmeti sunan İletim Denetimi Protokolü (Transmission Control Protocol - TCP), yaygın olarak kullanılan FTP, HTTP gibi birçok protokolü de içeren İnternet protokollerinin temelini oluşturur. TCP'nin sıralı iletim yapan doğasının“head-of-line blocking”olarak bilinen soruna neden olduğu bilinen bir olgudur. Bu, TCP gönderici penceresinin içerisindeki ilk paket kaybolduğunda, pencerenin, bu ilk paket başarıyla gönderilinceye ve alıcı tarafta başarıyla alınıncaya kadar ileriye doğru kaymaması durumudur. Bu tezde, bahsedilen soruna çözüm olarak TCP'ye, sıralı olmayan paket iletimini destekleyen bir arayüz eklenmesi önerilmektedir. Bu sıralı olmayan paket iletimini kullanan uygulamaların paket sıralamasını uygulama katmanında yapabilme yeteneğine sahip olması gerekmektedir. Bu arayüzün, varolan TCP uygulamalarına küçük değişikliklerle nasıl uygulanabileceği tanımlanmakta, popüler“ns”simülatorü kullanılarak bu uygulamanın diğer TCP uygulamalarıyla karşılaştırması yapılmakta ve Reno TCP ile karşılaştırıldığında %450'ye, Newreno TCP ile karşılaştırıldığında ise %25'e varan performans artışları sağladığı gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis IMPROVING TCP's RELIABLE DATA TRANSFER PROTOCOL FOR FILE TRANSFERS İHSAN GÜNEŞ Anadolu University Graduate School of Sciences Computer Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cüneyt AKINLAR 2005, 61 pages Transmission Control Protocol (TCP), which offers a reliable, in-order packet delivery service, is at the heart of many Internet protocols including FTP, HTTP. It is well known that in-order nature of TCP causes what is known as a“head-of-line blocking”problem. That is, when the first packet within a TCP sender window is lost, the window will not move forward until the packet is retransmitted and successfully recovered at the receiver. In this thesis we propose adding an unordered packet delivery service interface to TCP, that would remedy this problem. Applications using this unordered paket delivery interface would be required to perform packet reordering at the application layer. We describe how this interface can be implemented with simple changes to an existing TCP implementation, compare the resulting protocol to various TCP implementations using the popular“ns”simulator and show that the performance of bulk data transfer applications improve up to 450% compared to Reno TCP and up to 25% compared to NewReno TCP.