Pomza ile üretilen hafif beton blokların fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of physical properties of lightweight concrete blocks produced with pumice
  1. Tez No: 170755
  2. Yazar: SEYDİ SAĞIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pomza, hafif beton blok, fiziksel özellikler. II, Pumice, lightweight building block, physical properties. Ill
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Bu çalışmada Isparta yöresinden alman pomza malzeme 0-1 mm ve 0-3 mm olmak üzere iki farklı tane boyutunda hazırlanmıştır. Deney örnekleri onbir farklı karışımda hazırlanmıştır. Karışımların ikisinde bağlayıcı olarak (PKÇ 32,5) çimentosu ve dokuz karışımda ise kireç-alçı kullanılmıştır. Su/bağlayıcı oranım azaltmak amacı ile süper akışkanlaştırcı ve gözenek artırıcı katkı olarak hava sürükleyici kullanılmıştır. Karışımlar 10x10x10 cm çelik kalıplarda plastik kıvamda hazırlanmıştır. Karışımlarda ortalama 6 cm çökme sağlamak için S/B oranı 0,75 ile 0,90 arasında değişmiştir. Numuneler 24 saat soma kalıplardan çıkarılarak iki farklı kür işlemine tabi tutulmuştur. Her bir numune serisi ikiye ayrılarak bir guruba 28 günlük su kürü, diğer guruba 6 saat basınçlı buhar (otoklav) kürü uygulanmıştır. Her bir deney serisi için en az 6 adet örnek kullanılmıştır. Örneklerin porozite, bulk yoğunluk, görünür yoğunluk, su emme ve basınç dayanımı değerleri belirlenerek sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, pumice material obtained from İsparta region was prepared with two different particle size; 0-1 and 0-3 mm respectively. The test samples were produced in eleven different mixes. Cement (PKÇ 32,5) was used in two mixes and lime -gypsum other nine mixes as binder. Superplastisizer and air entrainer were used for reduced W/B ratio and decreased porosity. Test samples were molded to 100x100x100 mm steel moulds. To achieve 6 cm slump, W/B ratio changed between 0,75 to 0,90. The samples were demolded after 24 hours and subjected to two different curing procedures. Each sample series divided in two groups, than one group of samples subjected to water curing for 28 days, and other groups of samples were autoclaved in a autoclave for 6 hours. At least six test samples were used for every test procedure. Porosity, bulk density, apparent density, water absorption and compressive strength values of the samples were determined.