Otomatik yükleyicili kalorifer kazanlarının mikrodenetleyici ile kontrolü
Auto loader central heating systems controlled by microcontroller
- Tez No: 170754
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: PIC, Microcontroller, Heating via PIC, Automatic Coal Loader, Heating in Turkey viu
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET İnsanoğlu için ısınma, yaradılışından bu yana her zaman için büyük önem arz etmiştir. Barınılan mekanların ısıtılması için çeşitli yöntemler geliştiren insanlar, gelişen teknoloji sayesinde birçok farklı yöntemlerle barındıkları ve çalıştıkları ortamları ısıtmışlardır. Günümüz Türkiye'sinde ise ısınma problemi çok çeşitli yöntemlerle çözülmüştür. Bu yöntemlerden en geçerlisi, kömür ile sağlanan ısınma şeklidir. Kömürün kalorifer kazanlarında yakılması sonucunda ısıtılan suyun, mekanlarda bulunan ve ısı transferi sağlayan radyatörler yardımıyla yapılan ısınma özellikle kentlerde çok rağbet görmektedir. Suyu ısıtan bu kalorifer kazanlarının kömür beslemeleri de gelişen teknoloji ile otomatikleştirilmiş ve ısınma konforu arttırılmıştır. Otomatik yükleyicili kazanların kumandalarında kullanılan çeşitli kontrol elemanları ve kartları bulunmaktadır. Bu kontrol elemanları ile yapılan kumandalarda yapılacak olan her işlem için farklı elemanlar kullanılması gerekmektedir. Bazı kontrol kartlarında ise kazan kontrol için gerekli kömür yükleme, fan ve pompa motorları kontrol özelliklerin büyük bölümü mevcuttur. Ancak çalışma şartlarında aksaklıklar yaşanmaktadır. Yapılan bu çalışmada ise fan, kömür verme, kül alma, bunker yükleme ve sirkülasyon pompası motoru olmak üzere toplam beş adet motor çıkışı kumanda ettirilmiş, kazanın çalışması sırasında oluşabilecek muhtemel aksaklıklar için ise termik koruma, anormal sıcaklık, güç hatası, sensör arıza ve yakıt bitti gibi çeşitli emniyet tedbirleri alınmıştır. Böylelikle çalışma ortamı yönünden büyük fiziksel güç isteyen ve emniyet açısından önemli riskler taşıyan kalorifer kazanlarının daha kolay kumanda ettirilmesi sağlanarak, klasik kumandalara nazaran üst düzey korumalı bir kazan kumanda kartı yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : PIC, Mikrodenetleyiciler, Pic ile ısı kontrolü, otomatik kömür yükleyiciler, Türkiye'de ısınma vii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Heating is very important since the creation of the humanrace. Humans have developed too many different ways to heat their domiciles. By the improvement of the technology, people heat their houses and working places via different ways. In Turkey, heating problem is solved with some different ways. The most popular way for heating is obtaining heat from coal. By the burning of the coal in the central heating systems, the boiled water transfers the heat by the radiators to the houses. This way is very popular in the urban places. The coal loading mechanisms of the central heating systems are automated by the growth of the technology and the heating is get ease. Auto loader central heating systems are controlled by some different systems or circuit boards. In classic control systems, different components necessary to control the motors. In some controller boards, fan, cycling motors and the loading motor are utilized enough. But in runtime, too many problems occur. In this study, five outputs which are fan, coal supply, ash wasting, reserve filling and fluid cycling motors are controlled and the probably malfunctions in runtime are taking measures by the termal protection, abnormal temperature sensing, power failures, sensor malfunctions and out of coal alarms. Finally hard-to operate and risky central heating systems are controlled easier and mone comfortable then the traditional control mechanisms.