Motorlu taşıtlarda değişken yol-eğim şartlarındaki fren kuvvetlerinin ölçümünü yapabilen fren test cihazı tasarım ve imalatı
On motorized vehicels brake test device measuring brake power on changing road-slope conditions
  1. Tez No: 170787
  2. Yazar: MURAT KONTBİLEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN BAYRAKÇEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fren, Fren test cihazı, Fren Analizi, Brake, Brake Test Device, Brake Analysis 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
MOTORLU TAŞITLARDA DEĞİŞKEN YOL-EĞİM ŞARTLARINDAKÎ FREN KUVVETLERİNİN ÖLÇÜMÜNÜ YAPABİLEN FREN TEST CİHAZI TASARIM VE İMALATI ÖZET Trafik kazalarının çoğu hareket halindeki taşıtları istenilen yer ve zamanda durduramamaktan kaynaklanmaktadır. Frenleme performansını etkileyen en önemli faktörler; tekerlek-yol şartları ve fren sistemini oluşturan parçalardır. Fren sistemi testleri, yol testleri ile yapılabildiği gibi fren test cihazlarıyla da yapılmaktadır. Yol testleri uzun zaman aldığı ve özel test alanları gerektirdiği için daha çok cihazla yapılan testler tercih edilmektedir. Bu çalışmada; farklı yol yüzeyi ve eğimdeki fren kuvvetini ölçmek için fren test cihazı tasarlanmış ve üretimi yapılarak değişik tiplerdeki araçların fren kuvvet ölçümleri ve analizleri yapılmıştır. Özellikle doğrusal veya yanal eğimli yol şartlan ile değişik yol yüzeylerinde ki frenleme etkileri araştırılmış, frenleme performansındaki farklılıklar tespit edilmiştir. Fren test cihazı değiştirilebilir tamburlu ve diğer cihazlardan farklı olarak zeminden yüksek iki platform üzerinde yapılmıştır. Cihaz üzerinde dört adet tambur ve iki adet elektrik motoru kullanılmıştır. Tamburlar, elektrik motorları aracılığıyla taşıt tekerleklerini çevirmekte ve tekerlekler belirli bir hızda dönerken araç frenine basılmasıyla cihazın tamburları durdurulmaya çalışılmıştır. Elektrik motoruna bağlı olan moment kolu, yük algılayıcısına kuvvet uygulamıştır. Elektronik parçalar sayesinde frenleme sırasındaki kuvvetlerden isteğe bağlı olarak bilgisayardan 10-60 veri alınabilmektedir. Bu fren test cihazı hem bilimsel çalışmalara hem de servis istasyonlarında kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ON MOTORIZED VEHICLES BRAKE TEST DEVICE MEASURING BRAKE POWER ON CHANGING ROAD-SLOPE CONDITIONS ABSTRACT Lots of traffic accidents are caused by moving cars which can't be stopped at suitable time and place. The most important factor effecting braking performance are wheel-road conditions and items forming brake system. Brake system tests can be made with both road tests and brake test devices. Most of time road tests are taking too much time and there must be special test areas. In this work; for measuring brake power on different road surface and slope brake test device was planned and with its production different kind of vehicle's brake power measurements and analysis were done. Especially linear or lateral sloping road conditions and different road surface braking effects were searched and differences between braking performances were fixed. Brake test device was made with exchangeable drum, seperately it is different from other devices. Because it was made on two platform higher from the ground. On the device, four roller type two electric engines were used. The drums turned the vehicle's wheel with the help of electric engines and while the wheels were turning on certain speed. The device's were tried to stop with stepping vehicle's brake. The moment handle tied to electric engine enforced power to load-cell with the help of electronic items from the power during braking we could take datas between 10-60 from computer when we want. This brake device is suitable to both scientific works and factory service station.