Farklı fonksiyonel gruplar ihtiva eden kaliks[4]arenlerin sentezi ve faz-transfer reaksiyonlarının incelenmesi
Synthesis of calix[4]arenes containing different functional groups and investigations of phase-transfer reactions
  1. Tez No: 170788
  2. Yazar: DİLEK EROL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLDEREN UYSAL AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: kaliksaren, polimerik kaliksaren, sıvı-sıvı ekstraksiyon, calix[4]aren, polimeric calixaren, liquid - liquid extraciton 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Bu çalışma, />-/-Bütilkaliks[4]-nitril ve bunun uygun polimerinin sentezlenmesini ve bu bileşiklerin faz-transfer reaksiyonlarının incelenmesini içermektedir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları spektroskopik teknikler olan (FTIR, 'H-NMR), elementel analiz ile aydınlatıldı. Sentez çalışmalarında, literatürde belirtilen metodlardan yararlanarak 5,11,17,23- tetra-tert-bütil-25,26,27,28-tetrahidroksikaliks[4]aren(l) sentezlendi. Bu bileşik bromobütironitril ile etkileştirilerek dinitril türevi(3) elde edildi. Sentezlenen bu dinitril bileşiği merrifıeld reçinesi ile etkileştirilerek birden fazla kaliksaren biriminin bir arada olduğu polimerik yapıdaki bileşik(4) elde edildi. Sentezlenen bu bileşiklerin iyon taşıma özelliğini görmek için bazı alkali (Na+,K+) ve geçiş (Cu2+,Co2+,Ni2+,Cd2+,Hg2+ ve Pb2+) metal katyonları ile sıvı-sıvı ekstraksiy on çalışmaları yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study comperises synthesis />-/-Butylcalix[4]-nitril and their corresponding polymeric compound containing more than one calix[4]arene units along with the investigation of their phase transfer reactions. This synthesis compounds structure was illuminated by spectroscopic technicals (FTIR, ^-NMR), elemental analysis. Synthetic work was carried out according to the methods described in the literature, and 5,1 l,17,23-tetra-ferr-butyl-25,26,27,28-tetra-hydroxycalix[4]arene (1), synthesized firstly. This compound was treated with bromobütironitril and as a result of this, dinitril deriative (3) was obtained. After then synthesis dinitril compound containing with merrifield's resin to afford polimeric compounds (4) having more than one calix[4]arene units in their skeleton. All the compounds was performed obtained were used in liquid-liquid extraction studies in order to observe their ion transport properties and the metal cations used in these studies were some alkali (Na,K ) and transition metal (Cu2+,Co2+,Ni2+,Cd2+,Hg2+ and Pb2+) cations