Optimization of the gain-bandwidth product of capacitive micromachined ultrasonic transducers
Kapasitif mikro-işlenmiş ultrasonik çevirgeçlerin kazanç-band genişliği çarpımlarının optimizasyonu
- Tez No: 170815
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH ATALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kapasitif Mikro-işlenmiş Ultrasonik Çevirici (kMUÇ), çevirici kazancı, bant genişliği. iv, Capacitive Micromachined Ultrasonic Transducers (cMUT), Transducer Gain, Bandwidth. m
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET KAPASİTİF MİKRO-İŞLENMİŞ ULTRASONİK ÇEVİRGEÇLERİN KAZANÇ-BAND GENİŞLİĞİ ÇARPIMLARININ OPTİMİZASYONU Selim Olcum Elektrik Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof Dr. Abdullah Atalar Ocak, 2005 Kapasitif Mikroişlenmiş Ultrasonik Çeviriciler (kMUÇ) geniş bantlı üretilebilmelerine rağmen, düşük çevrim verimliliğine sahiplerdir. Bu çalışmada, kMUÇ cihazları için yeni bir başarım ölçüsü, kazanç-bant genişliği çarpımı olarak tanımlanmıştır. Bu başarım ölçüsünü en yüksek değere çıkarmak için gereken ölçütler araştırılmıştır. Üretim parametrelerini en iyileştirmek amacıyla Mason'm eşdeğer devre modeli kullanılmış ve bu modelden elde edilen sonuçlar sonlu eleman metodu kullanılarak düzeltilmiştir. kMUÇ cihazları, iletici, almaç ve darbe-yankı modlarında çalıştırılırken, farklı başarım ölçütleri tanımlanmalıdır. kMUÇ cihazlarının temel parametreleri bu üç çalışma modu için en iyileştirilmiştir. Bu çalışmada, su içerisinde çalışan, silikon nitrat bir zara sahip kMUÇ cihazları için en iyi üretim değerleri saptanmıştır. Elektriksel bir eşleştirme devresinin etkileri incelenmiştir. Özellikle bir paralel endüktansm kazanç-bant genişliği çarpımına olan etkisi incelenmiştir. İstenilen özelliklere sahip bir kMUÇ cihazı üretebilmek için gereken tasarım gereçleri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF THE GAIN-BANDWIDTH PRODUCT OF CAPACITIVE MICROMACHINED ULTRASONIC TRANSDUCERS Selim Olcum M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdullah Atalar January, 2005 Capacitive micromachined ultrasonic transducers (cMUT) have large bandwidths, but they typically have low conversion efficiencies. This thesis defines a performance measure in the form of a gain-bandwidth product, and investigates the conditions in which this performance measure is maximized. A Mason model corrected with finite element simulations is utilized for the purpose of optimizing parameters. There are different performance measures for transducers operating in transmit, receive or pulse-echo modes. Basic parameters of the transducer are optimized for those operating modes. Optimized values for a cMUT with silicon nitride membrane and immersed in water are given. The effect of including an electrical matching network is considered. In particular, the effect of a shunt inductor in the gain-bandwidth product is investigated. Design tools are introduced, which are used to determine optimal dimensions of cMUTs with the specified frequency or gain response.