GUAP-a strong user authentication protocol for GSM
GUAP-GSM için kuvvetli kullanıcı asıllama protokolü
- Tez No: 170814
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ AYDIN SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz ağ güvenliği, kullanıcı asıllaması, GSM, kuvvetli şifre protokolleri çalınmaya karşı dayanıklılık 111, vvireless network security, user authentication, GSM, strong password protocols, capture resilient
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET GUAP - GSM İÇİN KUVVETLİ KULLANICI ASUXAMA PROTOKOLÜ Özer Aydemir Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ali Aydın SELÇUK Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Bilkent Üniversitesi, Ankara Ocak, 2005 Hücresel telefon ağlan için asıllama sistemleri geleneksel olarak kullanıcı asıllaması yerine sistemin kullanımı üzerine kısıtlamalar ve sınırlar getiren cihaz asıllamalarını kullanmak üzere tasarlanmışlardır. Bu tezde biz kullanıcı asıllamasını GSM'e uygulayan bir protokol tasarladık. Bizim protokolümüz zayıf kullanıcı şifrelerinin kullanılmasına müsaade etmekte ve GSM kullanıcılarına çeşitli esneklikler sağlamaktadır. GUAP ve literatürdeki ana kullanıcı asıllaması protokollerinin similasyonları da aynı zamanda bu tezde yer almaktadır. Protokol aynı zamanda ufak bir değişiklikle çalınmalara karşı hesapların güvenliğini sağlayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GUAP - A STRONG USER AUTHENTICATION PROTOCOL FOR GSM Özer Aydemir M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ali Aydın SELÇUK January, 2005 Traditionally, the authentication protocols for cellular phone networks have been designed for device authentication rather than user authentication, which brings limitations and restrictions on the functionality of the system. in this thesis we propose a user authentication protocol for GSM (Global System for Mobile) based cellular phone netvvorks. Our protocol permits the use of weak secrets (e.g. passvvords ör PINs) for authentication and provides certain flexibilities for GSM users. The simulation results on currently established user authentication protocols and GUAP are presented. Our proposal also has a capture resilience extension to disable captured cellular phones securely.