Modeling of photon migration in tissue
Dokuda foton göçünün modellenmesi
  1. Tez No: 170843
  2. Yazar: MUSTAFA FİDAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATA AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Biophysics, Bioengineering, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Foton göçü, difüzyon yaklaşımı, Born yaklaşımı, heterojen difüzyon denklemi, yayınık foton yoğunluk dalgası, optik heterojenlik, göğüs tümörü, biyolojik gürültü, photon migration, diffusion approximation, Born approximation, heterogeneous diffusion equation, diffuse photon density wave (DPDW), optical het erogeneity, breast tumor, biological noise
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET DOKUDA FOTON GOCUNUN MODELLENMESI Yakın kızılötesi bölgede biyolojik dokular yüksek saçıcı ortam olduklarından ötürü ışığın bu ortamlardaki hareketini anlamamızı sağlayacak kullanışlı bir matematiksel model gereklidir. Dokularda ışık hareketi için en genel model bugün pek çok medikal uygulamada kullanılan difüzyon yaklaşımıdır. Bu tezde, özet olarak difüzyon yaklaşımı açıklanacak ve birinci dereceden Born yaklaşım metodu ile heterojen ortamda difüzyon denkleminin çözümü verilecektir. Daha sonra da optik bir anomali barındıran insan göğüs dokusunda yüzey ölçüm simülasyonlarının sonuçlan aktarılacaktır. Simülasyonlar için Massachusetts Genel Hastanesi, Athinoulo A. Martinos Merkezi'ndeki Foton Görüntüleme Laboratuvarı'nda geliştirilen PMI yazılımı kullanılmıştır. Ölçüm sonuçlarının dokunun optik özellikleri ile nasıl değiştiğini anlamak için altyapının soğurma katsayısı, cismin soğurma katsayısı, cismin büyüklüğü ve konumu olmak üzere, geniş bir parametrik uzay çalışılmıştır. Daha sonra simülasyonlara biyolojik gürültü eklenmiş ve bu gürültünün etkisi incelenmiştir. İlgilenilen hacimde düşük kontrastlı heterojenlik miktarı % 40 olduğu durumda, ölçülen sinyalin genliğinin % 26 düştüğü gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT MODELING OF PHOTON MIGRATION IN TISSUE Since biological tissue is a highly scattering medium in near infrared region, a feasible model is needed in order to understand the propagation of light. The most general model for light propagation in tissue is the diffusion approximation which is now used in many medical applications. In this thesis, we will briefly describe the diffusion approximation and give an outline of the solution to the heterogeneous diffusion equation using popular first order Born approximation method. Then we will give simulation results of the boundary measurements in human breast tissue hosting an optical anomaly. We used PMI Tool box for our simulations, which was developed in Photon Migration Imaging Laboratory at Athinoulo A. Martinos Center, Massachusetts General Hospital. In order to figure out how the measurement sets change with tissue optical prop erties, a large range of parameters was studied, including the background absorption coefficient, the object absorption coefficient, the object size and the position. Then we added the biological noise to our simulations in order to investigate its influence on the measurements and we observed that the amplitude of measured signals is even decreased by 26% for low contrast heterogeneity having 40% volume fraction in the volume of interest.