İlköğretim 5.sınıf fen bilgisi öğretim programında yer alan ısı ve ısının maddedeki yolculuğu ünitesi ile ilgili bütünleştirici öğrenme kuramına uygun etkinliklerin geliştirilmesi
Developing activities based on constructivist learning theory about the unit called 'heat and the travel of the travel of heat' 5th calss students
  1. Tez No: 170905
  2. Yazar: FATMA BAYAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİH ÇEPNİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi, Bütünleştirici Öğrenme Kuramı, 5E Modeli, Isının Yolculuğu V, Science, Constructivist Learning Theory, 5E Model, Travel of Heat VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Öğrencilere doğayı tanıtmak, çevrelerinde olup biten olayları gözlemlemelerini sağlamak, bu olayları mantık süzgeçlerinden geçirip yorumlayabilmelerine yardımcı olmak ve fen eğitiminin amaçlarına ulaşabilmek için öğrencinin aktif olduğu öğrenci merkezli çalışmalara yer verilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, sınıf öğretmenlerine örnek teşkil edebilecek, ilköğretim 5. sınıf fen dersinin“Isı ve Isının Maddedeki Yolculuğu”ünitesinin bazı konularında 5E modeline uygun etkinlikler geliştirilmiş ve etkinliklerin uygulama süreci değerlendirilmiştir. Çalışma, bir köy ilköğretim okulunda sınıf öğretmenleri ve 5. sınıf öğrencileriyle, araştırmacı öğretmen ve özel durum yaklaşımı kullanılarak yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak, mülakat, gözlem doküman analizinden faydalanılmıştır. Öğretmenlerle yürütülen mülakatlardan elde edilen veriler ve literatürde ilgili araştırmaların incelenmesiyle 5E modeline uygun 7 etkinlik geliştirilmiş ve pilot çalışmaları yapılmıştır. Etkinlikler 20 öğrenci ve onların sınıf öğretmem ile 7 ders saati boyunca uygulanmıştır. Uygulamalarda öğrencilerin etkinliklere katılımları, birbirleri ve öğretmenleriyle olan ilişkileri gözlemlenmiş ve gerekli notlar alınmıştır. Araştırmacı, uygulayıcı öğretmenle birlikte öğrencilerin araştırma defterleri incelenmiştir. Uygulama tamamlandıktan sonra etkinliklerle yürütülen dersler hakkında öğrencilerle grup mülakatları ve uygulama öğretmeni ile yan yapılandırılmış mülakat yürütülmüştür. Geleneksel sınıf ortamlarında değişimi gerçekleştirmenin zorluklarına karşın, geliştirilen etkinlikler öğrencilerde; yaparak yaşayarak öğrenmeyi ve iş birliği yapmayı geliştirmiş, bilgiye kendisinin ulaşmasını ve güncel hayata taşımasını sağlamış ve öğrenmeyi zevkli hale getirmiştir. Çalışmada, öğretmen ve öğrencilerin, yeni gelişmelere karşı, uyum ve değişim noktasında pozitif tutumlar içerisinde olması, etkinliklerin verimli etkisini, uygulama sürecinde kendileri yaşayarak tespit ettikleri sonucuna varılmıştır. Sınıf öğretmenlerine, derslerin yürütülmesinde kendi etkinliklerini geliştirmeleri ve öğrenci merkezli sınıf ortamları oluşturmaları için eğitimdeki yeni gelişmeleri takip etmeleri gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Developing Activities Based on Constructivist Learning Theory About The Unit Called“Heat and The Travel of Heat”for 5th Class Students We need a learning environment in which students are active. In this study, the activities related to for some subjects of the 5th class science unit called“Heat and The Travel of Heat in Substance”based on the constructivist learning aproach were developed and implemented. In this study, case study and action research approches were used. The sample was six class teachers and the fifth class students at elementary education. For the data collection, interviews, observations and the documan analysis were used. Seven activities were developed according to 5E model of the constructivist learning theory. In this process, related studies were reviwed and some interviews with the teachers were implemented. At the end of the pilot study, necessary changes were made on the documents. The main study was implemented with 20 students and their teacher during 7 lesson. Some notes were taken during the implementation of the developed activities by observing students' communications with the teacher and each others. After the implementation of the all activities, the group-interviews with the students were conducted. A semi-structured interview concering the activities implemented was also carried out the class teacher. It is know that there have been all the time a resistant towards change. However, it is notised that using constructivist aproaches in teaching-learning science influence teachers' and students ideas positive. During the implementation, students' active participation in the activities, sharing knowledge with each other, constructing knowledge by themselves, relating the concepts with daily life and having pozitif attitues towards science lessons are the strenght puints of this study. It is belived that elemantary teachers should develop thier own activities for science lessons. In this process, they should belive the benefits of establising student-centered learning environments. In order to put this idea in practice, they should follow the new developments and changes in science education.