Ctenanthe setosada yaprak kıvrılması üzerine brassinosteroidlerin (24-epibrassinolid) etkisinin biyokimyasal seviyede araştırılması
The investigation of biochemical levels of effect of 24-epibrassinolide on leaf rolling in Ctenanthe setosa
  1. Tez No: 170919
  2. Yazar: NİHAL KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ASIM KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ctenanthe setosa, Brassinosteroid, Prolin, İndirgen Şeker, Toplam Çözünebilir Şeker, Toplam Azot, Toplam Protein, Yaprak Kıvrılması, Kuraklık Stresi, Ctenanthe setosa, Drougt Stress, Leaf Rolling, Brassinosteroid, Proline, Reducing Sugar, Total Soluble Sugar, Total Nitrogen, Total Protein VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Ctenanthe setosa bitkisinin yapraklarına dıştan püskürtülen farklı iki konsantrasyondaki brassinosteroid (24-epibrassinolid) hormonunun, bitkiler kuraklık stresine maruz kaldıktan sonra baş gösteren yaprak kıvrılması üzerindeki etkileri gözlendi. Ayrıca yaprak kıvrılması sırasında gerçekleşen bu etkinin sebeplerinin biyokimyasal seviyede de araştırılması yapıldı. Bu amaçla kuraklık süresince, bitkilerin, yaprak kıvrılmalarındaki değişim morfolojik, kuraklığın maksimuma ulaştığı gündeki prolin, indirgen şeker, toplam çözünebilir şeker miktarları spektrofotometrik olarak belirlendi. Toplam azot ve toplam protein miktarları ise Kjehldahl Yöntemi ile belirlendi. Yapılan analizler sonucunda dıştan uygulanan brassinosteroidlerin, yaprak kıvrılmasını önemli derecede geciktirdiği bulundu. Ayrıca bu hormonun, 0,01 ve 0,05 ppm konsantrasyonlarının, yaprak kıvrılmalarını aynı oranda geciktirdiği tespit edildi. Yapılan biyokimyasal testler sonucunda 0,01 ppm EBL'nin kontrole (kuraklık) göre prolin miktarım artırdığı; 0,05 ppm EBL'nin ise prolin miktarını kontrole (kuraklık) göre değiştirmediği bulundu. Ayrıca brassinolidlerin (0,01 ve 0,05 ppm), indirgen şeker, toplam çözünebilir şeker, toplam azot ve toplam protein miktarım kontrole (kuraklık) oranla artırdığı belirlendi. İndirgen şeker miktarım 0,05 ppm EBL'nin 0,01 ppm EBL konsantrasyonuna göre daha çok artırdığı tespit edildi. Buna rağmen 0,01 ve 0,05 ppm EBL konsantrasyonlarının, toplam çözünebilir şeker, toplam azot ve toplam protein miktarlarını artırma dereceleri arasındaki farkın istatistiki olarak önemli olmadığı bulundu. Bu sonuçlara göre brassinosteroidlerin, yaprak kıvrılmasını azaltması, prolin, indirgen şeker, toplam çözünebilir şeker, toplam azot ve toplam protein miktarlarındaki artış ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Investigation of Biochemical Levels of Effect of 24-Epibrassinolide on Leaf Rolling in Ctenanthe setosa In this study effects of brassinosteroid (24-epibarssinolid) hormone, which was sprayed to leaves of Ctenanthe setosa and which was prepared in two different concentrations, on leaf rolling which started after exposure of plants to drought stress, was observed. In addition, reasons of this effect taking place during leaf rolling were investigated in biochemical level for this reason throughout of drought period. Changes in leaf rolling of plant were determined morphologically, however, proline, reducing sugar, total soluble sugar quantities, in the day of the drought had the maximum value, were measured spectrophotometrically. Total nitrogen and total protein content were calculated by the method of Kjeldahl. As a result of analysis noted that exogenous brassinosteroids delayed the leaf rolling in important level. On the other hand, the concentrations of 0,01 and 0,05 ppm retarded the leaf rolling in same rate was determined. Biochemical test results showed that 0,01 ppm EBL increased the prolin content, while 0,05 ppm did not effect in comparison with control (drought). However, it was observed that brassinolides caused an increase in quantities of reducing sugar, total soluble sugar, total nitrogen and total protein in comparison with control ones. It was recorded that 0,05 ppm EBL increased reducing sugar content more than that of 0,01 ppm EBL. In spite of that it was found that difference between degrees increasing in content of soluble sugar, total nitrogen and total protein which were resulted from 0,01 and 0,05 ppm EBL was not statistically significant. In the light of these results the decrease in the leaf rolling which resulted from brassinosteroids can be explained by taking into account the increases which were observed in the content of proline, reducing sugar, total soluble sugar, total nitrogen and total protein.