18 üyeli makrosiklik grup taşıyan yeni dioksim sentezi ve kompleks oluşumunun incelenmesi
The synthesis of a new vic-dioxime, containing eighteen membered macrocyclic group and investigation of its complex formation
  1. Tez No: 170920
  2. Yazar: ZEKERİYA BIYIKLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ KARSLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: E)-Dioksim, Geçiş Metal Kompleksi, Makrosiklik Bileşikler, Şelatlar, Organometalik Bileşikler, Taç Eterler. VI, E)-Dioxime, Transition Metal Complexes, Macrocyclic Compounds, Organometallic Compounds, Crown Ethers, Chelates. VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, literatürde kayıtlı olmayan makrosiklik grup taşıyan yeni bir (E, E) - dioksim ve bu yeni bileşiğin nikel(II) kompleksi sentezlendi. Monoaza[18]taç-6'nın 1,2- dinitro-4,5-bis(2-iyodoetoksi)benzen ile reaksiyonundan 6,7-Dinitro~l,12- bis(monoaza[18]taç-6)-benzo[f]-4,9-dioksa-l,12-diaza-dekan (7) elde edildi ve bu bileşiğin indirgenmesi ile de diaminli bileşik (8) sentezlendi. Aromatik diaminli bileşiğin siyanojen- di-N-oksit ile reaksiyonundan (E,E)-dioksim (9) sentezlenerek, oluşan dioksimin nikel(II) katyonu ile reaksiyonundan da bis(dioksimato)nikel(II) kompleksi (10) hazırlanmıştır. Elde edilen bileşiklerin yapılan İR, 13C-NMR, ^-NMR, ve MS spektral verileri ile aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Synthesis of A New wc-Dioxime, Containing Eighteen Membered Macrocyclic Group and Investigation of Its Complex Formation In this work, (E,E)-dioxime, containing a new macrocyclic group and its nickel (II) complex were synthesized. 6,7-Dinitro-l,12-bis(monoaza[18]crown-6)-benzo[f]-4,9-dioxa- 1,12-diaza-decane (7) was prepared by the reaction of monoaza[18]crown-6 with 1,2- dinitro-4,5-bis(2-iyodoethoxy)benzene. The reduction of this compound has produced the diamine compound (8). A (E,E)-dioxime (9) was synthesized by the reaction of the aromatic diamine compound with cyanogen-di-N-oxide. Bis(dioximato)nickel(II) (10) complex was prepared by the reaction of the dioxime with nickel(II). The structures of the synthesized compounds were identified by using IR, 13C-NMR, ^-NMR, and MS spectrometers.