Bütünleştirici öğrenme kuramına uygun bilgisayar destekli dijital deney araçları ile fen laboratuar deneyleri tasarlama ve uygulama
Design and implementation of science laboratory activities using data logger and constructivist laboratory approach
  1. Tez No: 170918
  2. Yazar: MİRAÇ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİH ÇEPNİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Data Logger, Bilgi ve İletişi Teknolojileri, Bütünleştirici Laboratuar Yaklaşımı, Fizik Laboratuarı V, Microcomputer Based Laboratories, Data Logger, ICT, Constructivist Approach, Physics Laboratory VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Fen laboratuarlarında kullanılan geleneksel deney araçların öğrencileri sınırlı bir alanda çalışmak zorunda bırakması ve teknolojiye kolay adapte olabilecek bireyler yetiştirme zorunluluğu, fen laboratuarlarını bilgisayar destekli modern araçlarla donatmayı zorunlu hale getirmiştir. Bu amaçla fen laboratuarlarında kullanılabilecek bilgisayar destekli dijital deney araçlarından biri Data Logger' dır. Data Logger, sensörleri aracılığıyla gerçek ortamdan aldığı verileri, sanal ortamda grafik ve tablolarla işleyen bir deney aracıdır. Bu çalışma, geleneksel deney araçları yerine Data Logger ile yapılan deneylerin, öğrenci başarısı üzerindeki etkisini araştırmak ve öğrencilerin Data Logger ile yapılan deneyler hakkındaki görüşlerini ortaya koymak amacıyla düzenlenmiştir. Çalışma 2004-2005 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öğrenci başarısını test etmek amacıyla deneysel yöntem; öğrencilerin uygulamalar ve Data Logger hakkındaki görüşlerini ortaya çıkarmak amacıyla özel durum yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi, fen bilgisi öğretmenliği programı, birinci sınıfta, 2004-2005 öğretim yılı, bahar yarıyılında öğrenim gören ve Temel Fizik-2 dersi kapsamında yürütülen laboratuar uygulamalarına katılan 100 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Deney grubunu örneklemdeki bir şube oluştururken, (N=50) kontrol grubunu da, başka bir şube (N=50) oluşturmuştur. Şubelerden hangisinin deney, hangisinin kontrol grubu olacağı şans yoluyla tayin edilmiştir. Çalışmada veri toplamak amacıyla 22 sorudan oluşan çoktan seçmeli bir test, yan yapılandırılmış mülakat ve yapılandırılmamış gözlem kullanılmıştır. Uygulamada, deney grubuna bütünleştirici laboratuar yaklaşımı doğrultusunda Data Logger ile yürütülen deneyler yaptırılırken, kontrol grubuna aynı yaklaşıma uygun geleneksel deney araçlarıyla yürütülen deneyler yaptırılmıştır. Araştırma sonunda, deney grubundaki öğrencilerin kontrol grubundakilere göre daha başarılı oldukları ortaya çıkmıştır. Ayrıca, mülakat ve gözlemlerden Data Logger ile yapılan deneylerin öğrencilerin ilgisini çektiği, anlamlı öğrenme için fırsatlar sağladığı da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Design and Implementation of Science Laboratory Activities using Data Logger and Constructivist Laboratory Approach We are living in a fast moving age. There are many developments in science and technology. In accordance with these developments, we have to enrich science laboratory activities using Information Communication Technologies (ICT). One of them is Data Logger. Science students have been recording or logging information with a paper and pencil for generations. It is too difficult and confines students. To overcome this problem, data logging is offered to use in science laboratories. Data logger is a tool obtaining data. The basic elements of Data Logger are sensors, interface box and computer system. The purpose of this study is two fold; a) to compare science student teachers' achievement between experimental and control group b) to obtain the views of the science student teachers on the application of data logging. This study was implemented at Karadeniz Technical University in Fatih Faculty of Education in the spring semester of 2004-2005 academic years. It is used two research methods in this study, a quasi- experimental design and a case study approach. The sample consists of 100 science teacher students. One of the classes is selected by control group (N=50) and another is selected by experimental group (N=50) randomly. The test consisting of 22 multiple-choice questions was developed based on a pilot study. It was implemented two times on sample as pre and post-test. A semi-structured interview that consists of 3 questions was undertaken with 20 science student teachers in experimental group. In addition, an observation was applied during the applications. The collected data showed that the experiments performed by Data Logger increased science student teachers' achievement according to experiments performed by conventional laboratory equipments. In addition, data logging created new opportunities for investigating and thinking about science concepts.