ÖSS sınavı matematik soruları ile liselerde sorulan yazılı sınav sorularının Bloom taksonomisine göre karşılaştırılması
A comparision of the mathematics questions used in University entrance exam (ÖSS) and high schools in terms of Bloom's taxonomy
  1. Tez No: 170929
  2. Yazar: DAVUT KÖĞCE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN BAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bloom Taksonomisi, Matematik Sınav Soruları, ÖSS VI, Bloom's Taxonomy, Mathematics Exam Questions, The University Entrance Exam vm
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, ÖSS sınavlarında sorulan matematik soruları ile farklı türdeki ortaöğretim kurumlarında çalışan matematik öğretmenlerinin yazılı sınavlarda sordukları soruların Bloom Taksonomisi'ne göre bilişsel alanın hangi seviyesinde olduğu analiz etmek ve ÖSS sınavı sorulan ile öğretmenlerin yazılılarda sordukları soruların ne derecede örtüştüğünü belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada doküman incelemesi yöntemi kullanıldı. Bu yöntem kapsamında, 1995-2004 yıllan arasında yapılan ÖSS sınavlarında yer alan 290 adet matematik sorusu ile Trabzon'daki 5 farklı türdeki 6 lisede çalışan matematik öğretmenlerinin Lise-1, Lise-2 ve Lise 3. sınıflara yazalı sınavlarda sordukları toplam 2300 soru temin edildi. Elde edilen soruların analizi, Bloom Taksonomisi'nin bilişsel seviyelerine uygun olarak hazırlanan ölçütler dikkate alınarak yapıldı. Araştırmanın sonucunda, Genel Lise (GL), Teknik ve Çok Programlı Lise (TÇPL) ve Ticaret Meslek Lisesi (TML) öğretmenlerinin sınavlarda en fazla kavrama, Anadolu Lisesi (AL) ve Fen Lisesi (FL) öğretmenlerinin ise diğerlerine göre uygulama ve analiz seviyelerindeki sorulan daha fazla kullandıkları tespit edildi. ÖSS sınavlarında ise uygulama seviyesindeki sorulara daha fazla yer verildiği belirlendi. ÖSS sınavında sorulan soruların bilişsel seviyeleri ile öğretmenlerin sordukları yazılı sorularının bilişsel seviyeleri karşılaştırıldığında ise, GL, TÇPL ve TML'de sorulan soruların ÖSS sınavı sorulan ile örtüşmediği, ancak AL ve FL'de sorulan soruların azda olsa ÖSS sınavı sorulan ile örtüştüğü sonucuna varılmıştır. Öğrencileri değerlendirmek amacıyla yapılan sınavlarda yüksek bilişsel seviyelerdeki sorulara daha fazla yer verilmesinin, onlara olayları analiz etme ve değerlendirme becerisi kazandıracağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A comparision of the mathematics questions used in University Entrance Exam (ÖSS) and high schools in terms of Bloom's Taxonomy The aim of this study is to analyze the mathematics questions in the university entrance examinations and mathematics questions asked in exams in different type of high schools in terms of the levels of cognitive domain of Bloom's Taxonomy. In the study, document analysis method was used. 290 mathematics questions which had been asked in ÖSS carried out between 1995 and 2004 and 2300 mathematics exam questions which had been asked at Lycee 1, Lycee 2 and Lycee 3 in five different types of six high schools in Trabzon were collected. These questions were analyzed in terms of the criterions prepared by taking into consideration of the levels of cognitive domain of Bloom's Taxonomy Results showed that although mathematics exam questions which had been asked in Public High Schools (PHS), Technical and Multi Program High School (TMPHS) and Vocational and Commercial High School (VCHS) were generally at the comprehension level, those in Anatolian High Schools (AHS) and Science High School (SHS) were generally at the application and analysis level. Similar to AHS and SHS, mathematics questions in the university entrance exams were generally at the application level. From the comparison of the levels of mathematics questions asked in university entrance exams and exams in different type of high schools, it was concluded that although the levels of the questions asked in PHS, TMPHS and VCHS were inconsistent with those in the university entrance exams, the levels of the questions asked in AHS and SHS were consistent with those in the university entrance exams. It is believed that asking students questions at higher cognitive levels will make them get the ability of analyzing and evaluating skills.