Mimarlık bürolarında bilgisayar destekli tasarım için bir büro standardı modeli
An architectural design office standards model for computer aided architectural
  1. Tez No: 170933
  2. Yazar: ŞENGÜL YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN KARADAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Mimari Tasarım, BDT, Çizim Standardı, Grup Çalışması, Mimarlık, Tasarım Bürosu Elkitabı VI, Computer Aided Architectural Design, CAD, Drawing Standard, Group Work, Architectural, Design Office Manual vn
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Bilgisayar destekli tasarım, ilk ortaya çıktığı günden bugüne kadar sürekli ilerleyen ve gelişen bir tasarım yöntemidir. Tasarımdan sunuma, tasarım sürecinin her aşamasında yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bilgisayar destekli tasarımın gücünün gerçek anlamda kullanılmasına dayanan bu çalışma, bilgisayar destekli tasarım yapan kullanıcılar için bir ofis standardı oluşturulması konusunda bir dizi çalışmadan oluşmaktadır. Bu araştırmada, bilgisayar destekli tasarımın sunduğu sonsuz sayıdaki seçenekler belirli kurallarla sınırlandırılarak, bireysel ve grup çalışmalarında ortak bir çizim dili oluşturulması amaçlanmıştır. Böylece oluşturulacak ortak dil, bir çizimde birden fazla kişinin beraber, süreç boyunca hatasız ve hızlı bir şekilde çalışmasına imkân verecek bir araç olacaktır. Çalışma dört ana bölüm ile kaynakça ve eklerden oluşmaktadır: Birinci bölümde, bilgisayar destekli tasarımın mimaride kullanımı, bilgisayar destekli tasarımda büro standardının ne olduğu, nasıl geliştirildiği, sağladığı yararlar ve bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir, ikinci bölümde, standardın geliştirilmesinde kullanıcı gereksinimlerini belirlemeye yönelik bilgisayar destekli tasarım yapan mimarlık bürolarıyla yapılan anket çalışması tanıtılmıştır. Bilgisayar destekli tasarım için önerilen büro standart modeli açıklanmıştır. Ayrıca bilgisayar destekli tasarım yapan belirli sayıdaki kişiden model ile ilgili yorum ve öneri almak için oluşturulan form tanıtılmıştır. Gelen öneriler doğrultusunda modelde yapılan değişikliklere yer verilmiştir. BDT büro standart modelinin uygulanmasıyla ilgili bir de örnek çalışma yapılmıştır. Üçüncü bölümde, bilgisayara aktarılan anket verilerine göre betimsel analiz yöntemiyle elde edilen bulgular ve irdeleme yer almıştır. Model konusunda alman yorum ve eleştirilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise tezin sonuç ve öneriler kısmı yer almıştır. Beşinci Bölümde kaynaklar, çalışmanın ekinde ise anket formu, yorum ve öneri formu, model dosya ve kağıt dosya katman görev tabloları, referans alman organizasyonların internet adreslerine, tasarım bürosu elkitabına ve çalışmada yapılan uygulamanın yer aldığı bir de CD'ye yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Architectural Design Office Standards Model for Computer Aided Architectural Design Computer Aided Design (CAD) is a design method. The CAD has been developed and improved since it has been introduced for a couple of decades. The CAD has been used at every stages of design process from design to presentation. This study has been relied upon the real power of Computer Aided Design (CAD). The study is basically a preparation of an Architectural Design Office CAD standards manual. In this research, among countless advantages of CAD usages, the aim was to organize a common drawing standards for a group work in an architectural design office. Therefore this common drawing standards will help many people to work together and produce more work with minimum redundancies and mistakes and faster compare to old method. The study is composed of four chapters and appendixes. In the first chapter, the usage of Computer Aided Design in Architectural Design Office, the definition of CAD standards, how it has been developed, benefits and background information about similar studies has been presented. In the second chapter, a survey aiming to find the needs of architectural design offices has been introduced. A draft“design Office CAD standards manual”and a questionnaire has been introduced. The questionnaire was distributed to the several architectural design Office CAD managers. Feedback coming from the questionnaire has been considered toward preparing the Office standards manual an one example project also added to the thesis. The third chapter includes the scientific analyses of findings of the survey. Critics and interpretations of the test subjects are also included in this chapter. The fourth chapter gives the results and some suggestions to future researchers. In the fifth chapter, references are presented. The appendixes include the survey form, suggestion form, proposal form, model file and paper file layer tables, addresses of some related organizations, design office manual and an example of entire contraction documents of a real project.