Effects of computers on architectural practice: A survey on Turkish architectural offices
Bilgisayarın mimari projelendirme sürecinde etkileri: Türkiye mimari bürolarında araştırma
  1. Tez No: 68579
  2. Yazar: KORAY DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. TÜREL SARANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: CAD, CAAD, Bilgisayarın etkileri, CAD, CAAD, Effects of computers IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ö z BİLGİSAYARIN MİMARİ PROJELENDİRME SÜRECİNE ETKİLERİ TÜRKİYE MİMARİ BÜROLARINDA ARAŞTIRMA DÖNMEZ, Koray Yüksele Lisans, Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Mimarlık Bolumu Danışman: ögr. Gön Türel SARANLİ Haziran 1997, 155 sayfa Bu tezin ana amacı Türkiye mimarlık bürolarında bilgisayar kullanımını incelemektir. Bilgisayarın mimari projelendirme sürecine etkileri sorgulanmaktadır.“Türkiye mimarlık bürolarında bilgisayarın mimari projelendirme sürecine etkileri nelerdir”sorusu bu tezin cevaplamak istediği ana sorudur. Gerekli bilgiyi toplamak amacı ile bir araştırma yapılmıştır. Ankara, Türkiye'nin başkenti, Türkiye için bir model olarak seçilmiştir. Beş büyük bilgisayar destekli tasarım programları satan firma arasından ikisiyle görüşülmüş ve istatistiki bilgi toplanmıştır. Mimari bürolardan bilgi toplamak amacıyla bir anket hazırlanmıştır. Ankete bilgisayar kullanıldığına dair bir ön bilgi olmadan rastgele seçilen 25 büro katılmıştır. Bürolar teker teker ziyaret edilmiş ve anketler yüz yüze yapılmıştır. Bilgisayar destekli mimari tasarımüstüne toplanan ve bilgisayar programı satan firmalardan alınan bilgiler olduğu gibi sunulmuştur. Anket sonuçları ise SPSS programında analiz edilmiştir. Toplanan tüm bilgiler birleştirilip ilişkilendirilerek tartışma bölümü oluşturulmuş ve sonuçlara ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlar şöyledir: Eğitimdeki farklılaşma, bilgisayar kullanımındaki farklılaşmaları oluşturmuştur. Talep olmaması ve ekonomik nedenlerden dolayı bilgisayarların farklı özellikleri kullanılmamakta ve animasyon işleri çok seyrek yapılmaktadır. Bilgisayar kullanan elemanlar daha iyi çalışma koşullarına sahiptir. Ofisler bilgisayar kullanımı konusunda kurum ve kuruluşlardan destek görmek istemektedir. Zamandan tasarruf etmek ve giderlerin düşmesi sayesinde ofis gelirleri artmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF COMPUTERS ON ARCHITECTURAL PRACTICE: A SURVEY ON TURKISH ARCHITECTURAL OFFICES DÖNMEZ, Koray M. S. in Building Science, Architecture Supervisor: Inst. Türel SARANLİ June 1997, 155 pages The main scope of this thesis is to examine the computer usage in Turkish architectural offices. The effects of computer usage to architectural practice are questioned. The main question this thesis seeks to answer is“what are the effects of computer usage on architectural practice in Turkish architectural offices”. In order to collect the necessary information, a survey is conducted. Ankara, the capital city of Turkey, Is chosen as the model for Turkey. Statistical data is collected from two major CAD software vendors out of five. A questionnaire is prepared to collect information from the architectural offices. 25 architectural offices, selected randomly, attended the questionnaire without the prior notice of computer usage within the office. The architects are visited one by one, in person. The information collected on CAAD usage and the data from the software vendors are presented The data obtained by the questionnaire is analyzed by the-SPSS iiiprogram. All data are combined and co-related with each other forming the discussion and reaching to the conclusion. The conclusions are as follows: Variations in education lead to variations in computer usage. Computers are not used for different purposes, and animation are rarely prepared due to economical reasons and lack of market demand. Computer using employees have better working conditions. Offices would like to be supported on computer usage by institutions. Office incomes have raised referring to the time consumed and reduction of expenses.