Metiyokarb ve endosülfan aktif maddelerini içeren pestisitlerin gökkuşağı alabalıkları (Oncorhynchus mykiss) üzerine akut toksik etkilerinin belirlenmesi
Acute toxicity of methiocarb and endosulfan to rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
- Tez No: 170934
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUHAMMET BORAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Metiyokarb, Endosülfan, Gökkuşağı Alabalığı, Akut Toksik Test, Histoloji, Mehiocarb, Endosulfan, Acute Toxicity Test, Rainbow Trout, Histology VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesinde yaygın olarak kullanılan metiyokarb ve endosülfan aktif maddesi içeren insektisitlerin, farklı özellikteki sularda gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavruları üzerine akut toksik etkileri araştırılmıştır. Toksik testlerde metiyokarb konsantrasyonu 1.25-7.5 mg L“1, endosülfan konsantrasyonu 1.3-29.0 ug L”1 arasında değişen test çözeltileri kullanılmıştır. Metiyokarbın testlerde kullanılan gökkuşağı alabalıklarının (3.25±0.79 g) 24, 48, 72 ve 96 saat sonunda % 50'sini (LC50) öldürdüp konsantrasyonlar sırasıyla 5.43±0.19, 5.04±0.18, 4.95±0.19 ve 4.82±0.21 mg L“1 olarak saptanmıştır. Ortalama ağırlıkları 10.61Ü.69 g olan gökkuşağı alabalıklarının kullanıldığı testlerde ise endosülfanın, bu balıkların 24, 48, 72 ve 96 saat sonunda % 50'sini (LC50) öldürdüğü konsantrasyonlar ise 19.78±0.70, 8.89±0.61, 5.28±0.44 ve 1.75±0.17 ^g L^olarak tespit edilmiştir. Metiyokarb konsantrasyonu >6.25 mg L”1 ve endosülfan konsantrasyonu >26.3 ug L"1 olan test çözeltilerinde tutulan gökkuşağı alabalıklarının 4 saat süre sonunda ölmeye başladıkları belirlenmiştir. Balık büyüklüğü ve su sıcaklığının balıkların hayatta kalma oranlarım önemi derecede etkilediği saptanmıştır. Farklı alkalinite ve pH'ya sahip sular kullanılarak yapılan testlerde, alkalinite ve pH'daki değişimin balıkların hayatta kalma oranlarım etkilediği ancak bu parametreler ile hayatta kalma oranlan arasında doğrusal bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Test sularının sertlik derecesinin farklı olmasının metiyokarb ve endosülfanın gökkuşağı alabalıkları üzerine olan toksisitelerini etkilemediği belirlenmiştir. Metiyokarb ve endosülfanın histolojik olarak gökkuşağı alabalıklarının solungaç lamellerinde ödem oluşumuna, lamellerden epitelyumların kopmasma, lamellerin birleşmesine, epitelyum hücrelerde şişmeye ve stoplazmik granularitenin artmasına neden olduğu saptanmıştır. Ayrıca balıkların karaciğer dalak ve böbreklerindeki damarlarda ezonofilik maddeler birikmiş ve bu organlar ile beyinciğin bazı kısmüannda nekrozlar olduğu, dermis tabakasının kastan ayrıldığı tespit edilmiştir. Endosülfana maruz kalan gökkuşağı alabalıklarının melanomakrofaj sentolarının büyüyerek böbrek ve dalağın her tarafına yayıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Acute Toxicity of Methiocarb and Endosulfan to Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Acute toxicity of the pesticides, methiocarb and endosulfan to juvenile rainbow trout were evaluated under static condition. Nominal concentrations of methiocarb in the toxicity test ranged from 1.25 mg L“1 to 7.5 mg L”1 while concentrations of endosulfan in the toxicity test ranged from 1.3 ug L“1 to 29 ug L”1. The concentrations of methiocarb that killed 50% of the rainbow trout (3.25 ± 0.79 g) within 24-h (24-h LC50), 48-h LC50 72-h LC50 and 96-h were 5.43±0.19, 4.95±0.19, 5.04±0.18, and 4.82±0.21 mg L_1 (95% confidence limits), respectively. LC50 values of endosulfan for 24-h, 48-h,72-h, and 96-h were 19.78, 8.89, 5.28, and 1.75 ug L“1, respectively. None of the unexposed control fish died, and the first fish died 4 h after exposure to methiocarb (> 6.25 mg L”1), and endosulfan (> 26.3 ug L"1). Survival offish was significantly increased with increasing fish size and decreased with decreased fish size at the same temperature. Survival of fish was also affected by alkalinity. Hardness did not affect survival of fish exposed to methiocarb and endosulfan. Histologically, fish exposed to methiyocarb had lamellar edema, separation of epithelium from lamellae, lamellar fusion, telangiectasis, swelling of the epithelial cells and increased cytoplasmic granularity. Gills also had scattered areas of focal lamellar hyperplasia. Methiocarb exposed fish had necrosis between molecular and granular layer of cerebellum where purkinje cells present. Fish exposed to endosulfan had lamellar edema, separation of epithelium from lamellae, lamellar fusion, and swelling of the epithelial cells. Melanomacrophage centers scattered throughout trunk kidney, head kidney, and spleen. Endosulfan exposed fish liver had patchy severe necrosis. None of these lesions were seen in control fish.