Su yalıtım malzemesi kullanımının 'kalite ve ekonomi' açısından az eğimli çatılarda irdelenmesi
An investigation about the usage of sealing materials on flat roofs for 'quality and economy'
  1. Tez No: 170956
  2. Yazar: ESRA GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YALÇIN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı, Yalıtım, Uygulama, Kalite, Ekonomi XI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
ÖZET Yirminci yüzyıla kadar kullanılan malzemelerin taşıyıcılık olanakları, tasarımı çok ciddi anlamda etkiliyor, ona şekil veriyordu. Oysaki teknolojinin gelişmesine paralel olarak günümüzde yapı sektörüne yepyeni ve alabildiğine kullanabileceği uruklar açılmıştır. Günü anlamak ve yorumlamak, diğer disiplinlerle işbirliği sağlamak isteği ve bunun sonunda gelişen tasarımın inşasını denetlemek gerekliliği geçmişte olmadığı kadar bilgi, deneyim ve nitelikli işgücü gerektirmektedir. Tüketiciler tarafından fazlaca bilinmeyen ve önem verilmeyen su yalıtımının uygulamanın başlangıcında bina maliyetinin küçük bir bölümünü oluşturmasına karşın yalıtımın uygulanmaması veya eksik uygulanması sonucu doğan zararlar çok daha fazla olmaktadır, hatta kimi zaman geri dönüş olanağı da bulunamamaktadır. Bu nedenle yalıtım konusunda tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi gerekmektedir. Su yalıtımının gerekliliğinin önemle vurgulandığı bu tezin ilk bölümünde, tezin kapsam ve amacı, suyun oluşumu ve fiziksel, kimyasal zararları, su yalıtım malzemeleri, özellikleri ve uygulama yöntemleri, inşaat projelerinde maliyet tahmini ve maliyet tahmin modelleri anlatılmıştır. İkinci bölümde, tez kapsamında yapılan iki çalışma anlatılmıştır. İlk çalışmada, su yalıtım malzemeleri üreten firmaların uygulamalarda karşılaştıkları sorunları ve getirdikleri çözüm önerilerini, genel olarak kullanıcı şikayetlerinin neler olduğunu ve neden kaynaklandığını, malzeme seçerken dikkate alman ölçütlerin neler olduğunu, tasarımcılara ve üretici firmalara düşen görevleri belirlemek amacıyla bu firmalarla bir anket çalışması yapılmıştır, ikinci çalışmada, az eğimli çatı detaylarının m maliyetleri, ısıl geçirgenlikleri, ağırlıkları hesaplanmış ve bu çatı detayları ekonomiklik ve emniyet açısından irdelenmiştir. Üçüncü bölümde, yapılan çalışmalardan elde edilen bulgular, istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Son bölümde ise, bu tez çalışması sonucu ulaşılan sonuçlar anlatılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Am Investigation About Tne Usage of Sealing Materials on Fiat Roofs for“Quality and Economy”Until the twentieth century, load carrying capacities of material used affected the design seriously and shaped it. However, parallel with the development of technology, currently new and more practical horizons have been opened for the construction sector providing more freedom in design. It requires more experience and qualified workforce than in the past to understand and the contemporary and in order to develop the desire to work in cooperation with other disciplines. Although sealing which is not widely known and appreciated constitutes a small portion of the construction cost when done at the beginning of application, the damage and loss that is caused by the failure of applying it properly or not applying it at all is even bigger and usually non-reversible. In the first part of this thesis where the necessity of sealing is emphasized, thesis' aim and content, formation of water and its physical, chemical effects, sealing materials, their properties and the methods of applications, the cost estimating of constructions, and then variables for cost estimating are explained. In the second part, two study which were made are explained. With the first study, a survey has been carried out with the participation companies producing sealing materials in order to determine the hardships faced at the application stages by companies and their suggestions for solution, what complaints there are generally and where these stem from, what the criteria are when choosing material, and what duties of the designers and companies are. In the second study, per square cost of flat roofs are calculated and adequacy of these roofs are examined. In the third part, the results of the studies are evaluated by statistics. And in the last part, the results obtained from the thesis are explained and proposals are presented. Key Words; Construction, Water, Insulation, Application, Quality, Economy XII