Doğu Karadeniz bölümü agregalarından biriyle üretilen lifsiz ve çelik lifli, geleneksel ve yüksek performanslı betonların davranışlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative investigation of behaviour of plain and steel fiber, traditional and high performance concrete produced by one of the aggregates of Eastern Black Sea region
  1. Tez No: 170967
  2. Yazar: HAMDİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF AYVAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Beton, Yüksek Performanslı Beton, Çelik Lifli Beton, Merkezi Basınç Dayanımı, Eğilmede Çekme Dayanımı, Yarmada Çekme Dayanımı, Kirişlerin Eğilme Davranışı, Deneysel ve Teorik Karşılaştırma VI, Traditional Concrete, High Performance Concrete, Steel Fiber Concrete, Compressive Strength, Flexural Tensile Strength, Splitting Tensile Strength, Flexural Behavior of Beam, Experimental and Theoretical Comparison vn
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Çelik lifli betonlarla ilgili araştırmalar oldukça geniş bir alanda devam etmekte olup, bu betonların özelikleri ile ilgili araştırılmayı bekleyen mühendislik problemleri mevcuttur. Özellikle betonarme taşıyıcı elemanlarında kullanılmaları durumunda taşıyıcı sistemlerin davranışları tam olarak ortaya konulmalıdır. Bu çalışmanın temel amacı; teknik literatürde çelik lifli beton üretiminde kullanımına rastlanılmayan Doğu Karadeniz Bölümü agregalarından biriyle üretilen çelik lifli geleneksel ve yüksek performanslı betonların bazı özeliklerini incelemek ve elde edilen sonuçlan çelik lif kullanılmayan geleneksel ve yüksek performanslı betonun aynı özellikleri ile karşılaştırmaktır. Ayrıca bu incelemeyi takiben aynı agregayla üretilecek olan yüksek performanslı çelik lifli betonarme kirişlerin eğilmedeki davranışlarını, deneysel olarak belirleyerek karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel bilgiler sunulmakta, ikinci bölümde bu çalışmanın amacı kapsamında Doğu Karadeniz Bölümü agregalarından biriyle üretilen geleneksel ve yüksek performanslı, çelik lifli ve çelik lifsiz, betonlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar ve bu betonlardan su/çimento oram 0,30 olan betonlar kullanılarak üretilen deney kirişleri üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın bütününden çıkartılabilecek sonuç ve öneriler üçüncü bölümde özetlenmekte ve bu bölümü kaynaklar ve ekler izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, çelik lif kullanımının, betonun eğilmede ve yarmada çekme dayanımında önemli artışlar sağlarken merkezi basınç dayanımını, göreli olarak, pek etkilemediğini buna karşın betonun oldukça sünek bir kırılma şekline sahip olmasına yol açtığını göstermiştir. Lifsiz betona göre çelik lifli beton önemli oranda enerji tüketme yeteneği göstermiştir. Bu özelik deprem bölgelerinde özellikle önemli olmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparative Investigation of Behavior of Plain and Steel Fiber, Traditional and High Performance Concrete Produced by One of the Aggregates of Eastern Black Sea Region Investigations of the properties of steel fiber concrete go on the wide range area. In addition this, there are a lot of engineering difficulties demanding the solutions about this subject. Especially, if it is used in the main construction element, the behavior of this main element must be known. The purpose of this study is to investigate some mechanical properties of steel fiber high performance concrete and traditional concrete produced by using one of the aggregates supplied from Eastern Black Sea Region, and to compare the behaviors of steel fiber reinforced concrete with each other and with plain concrete. In addition, it is aimed to investigate the flexural behavior of steel fiber high performance concrete and reinforced concrete beams, comparatively. The study consists of three chapters. In the first chapter, general information is presented. In the second chapter, studies made on high performance concrete and traditional concrete, produced by one of the aggregates of Eastern Black Sea Region, with/without steel fiber, and testing beams cast by using water/cement ratio of 0,30 are given. The conclusions drawn from the results of this study and suggestions are summarized in the third chapter. This chapter is followed by the list of references. The results obtained from this study showed that while steel fibers can increase the flexural tensile strength and splitting tensile strength of the concrete at the important level, it has less effect by the means of increasing of the concrete uniaxial compressive strength. However, steel fibers change the fractural behavior of the concrete from brittle to ductile. Steel fiber concrete has high-energy consumption capacity according to non-fibrous concrete. This property is important especially in the seismic zones.