Karışık dönörlü makrobisiklik grup içeren porfirazın ve metal formasyonlarının sentezi ve karakterizasyonu
The synthesis and characterization of new metal-free and metalloporphyrazine containing macrobicyclic moieties
  1. Tez No: 170969
  2. Yazar: HÜLYA KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİT KANTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Template etki, ditiyamaleonitril, metal-free porfîrazin, karışık donörlü makrobisiklik VI, Template effect, dithiamaleonitrile, metal-free porphyrazine, mixed-donor macrobicyclic. vn
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Bu çalışmada tbPz (5) olarak gösterilen yeni metal-free porfirazin, magnezyum porfirazin (MgPz) (4), çinko (II) porfirazin( ZnPz )(6) ve onların sentezinde kullanılan üç yeni başlangıç maddesinin sentezi ve karakterizasyonu yapıldı. 5,8-ditiya-6,7-dikarbonitril-l,12- diklorododeka-6-en (1), 3-iyodo-l-kloropropan ve ditiyamateonitrildisodyum tuzundan hazırlandı. 5,8- ditiya-6,7-dikarbonitril-l,12-diiyodododeka-6-en (2), (1) bileşiği ve kuru NaI'ün kuru asetondaki reaksiyonundan hazırlandı. Karışık donörlü makrobisiklik 15,18,23,26-tetraoksa-5,8-ditiya-l,12-diazabisiklo[10.8.8] (3), S^-ditiya-öJ-dikarbonitril-l^^-diiyodododeka-Ö-en (2) ve l,7,10,16-tetraoksa-4,13-diaza oktadekan'ın reaksiyonundan sentezlendi. Bu çalışmanın amacı, tetrakis(15,18,23,26-tetraoksa-5,8-ditiya-l,12-diazabisiklo [10.8.8]oktakos-6-en)rx>rfhuzin (5) olarak adlandırılan bileşiği, disiyano başlangıç bileşiği kullanılarak yeni bir porfirazin türevi sentezlemektir. Magnezyum propiyonat ve (3) bileşiğinin varlığında template reaksiyonla tipik bir metot olarak genellikle uygulanan siklotetrarnerizasyonla tetrapirol bileşiği elde edildi. Karışık donörlü substitüe porfirazinato magnezyum (MgPz) (4) oda sıcaklığmda trifloroasetik asitle muamelesiyle demetalasyonla metalsiz porfîrazin (5) elde edildi. Çinko (II) porfîrazin (ZnPz) (6), HaPz ve susuz Zn(OAc)2'nin etanolde kaynatılmasıyla elde edildi. Metalsiz ftalosiyanin ve magnezyum, çinko kompleksleri kloroform, etanol, diklorometan ve diğer organik çözücülerde çözünmektedirler. Yeni bileşiklerin yapılan İR, NMR; UV-Vis, kütle spektral verileri ve elementel analizle karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Synthesis and Characterization of New Metal-Free and Metalloporphyrazine Containing Macrobicyclic Moieties In this study, a new metal-free porphyrazine shown as (BbPz) (5), magnesium porphyrazine (MgPz) (4), zinc (H) porphyrazine (ZnPz) (6) and three new starting materials, using in their synthesis have been synthesized. 5,8-ditihia-6,7-dicarbonitrile-l,12- dichlorododeca-6-en (1) has been prepared by the reaction of 3-iodo-l-chloropropane and disodium salt of dithia maleonitrile. Compound (2) was prepared by the reaction of (1) and dry Nal in dry acetone. The mixed-donor macrobicyclic 15, 18,23,26-tetraoxa-5,8-dithia- 1,12- diazabicyclo[10.8.8]octacos-6-ene-6,7-dicarbonitrile (3) has been synthesized by the reaction of 5,8-dithia-6,7-dicarbonitrile-l,12-diiodododeca-6-en (2) and l,7,10,16-tetraoxa-4,13- diazaoctadecane. The aim of this work has been to synthesize novel porphyrazine derivative by preparing use of unsaturated dicyano starting material, namely tetrakis(15,18,23^6-tetraoxa-5,8-dithia- l,12-diazabicyclo[10.8.8]oktacos-6-ene-6,7-dicarbonitrile)porphyrazine (5), We have made use of (4) template reaction in the presence of magnesium propanolate and compound (3), which is the typical method generally, applied in cyclotetramerization to these tetrapyrrol compounds. The mixed-donor substitue porphyrazinato-magnesium (MgPz) was demetallated by treatment with trifluoroacetic acid (TFA) at room temperature to obtain the metal-free porphyrazine (tfePz) (5). Zinc (II) porphyrazine (ZnPz) (6) was prepared by the reaction of (f^Pz) and anhydrous Zn(OAc)2 in ethanol at reflux temperature. The metal-free and Mg, Zn complexes are soluble in chloroform, ethanol, dichloromethane and other organic solvents. The structures of the new compounds were characterized by IR, NMR, UV-Vis, mass spectral data and elemental analysis.